Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Srebrenitsa soykırımı tasarısının BMGK'da veto edilmesi

Srebrenitsa soykırımı tasarısının BMGK'da veto edilmesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 22:11:55

Srebrenitsa soykırımı tasarısının BMGK'da veto edilmesi
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, İngiltere tarafından sunulan ve Srebrenitsa'daki soykırımını kınayan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının veto edilmesinden hayal kırıklığı duyduklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BMGK karar tasarısının bugünkü oylamada Rusya tarafından veto edildiği için kabul edilememesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hammond, tasarının kabul edilmemesinin İngiltere'de hayal kırıklığı meydana getirdiğini belirterek, "Bizim üç hedefimiz vardı. Srebrenitsa'daki soykırımın kurbanları ile Bosna'daki savaşın tüm taraflarının kurbanlarını anmak, herkes için adalet talep talep etme ile uzlaşma sağlamak, ve bu trajik olaylardan BM'nin kendisine ders çıkarmasını sağlamaktı" dedi.

Söz konusu tasarının kimseyi suçlama ya da tekrardan sancılı bölünmelere sebep olma amacı taşımadığını vurgulayan Hammond, tasarının benimsenmemiş olmasının, "Srebrenitsa olaylarından hayatta kalanlar ile kurbanların ailelerine bir hakaret" olduğunu söyledi.

İngiliz bakan, "Esaslı uzlaşı, tüm tarafların geçmişin gerçekleriyle yüzleşmesi ile gelecek için öğrenilecek dersler olduğu kararlılığını gerektiriyor. Biz bunu, daha müreffeh ve güvenli bir Bosna Hersek inşa etmeye yardımcı olmak, birlikte çalışmak için savaşta hayatlarını kaybedenlere borçluyuz" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin, soykırımının 20. yılı kapsamında Srebrenitsa'da hayatlarını kaybedenlerin anılması amacıyla hazırladığı BMGK karar tasarısını bugün Rusya veto etmiş, Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela ise tasarıya çekimser oy kullanmıştı.

- Srebrenitsa'da ne olmuştu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.

Haber Ara