Dolar

32,2601

Euro

34,7820

Altın

2.401,04

Bist

10.176,84

Srebrenitsa soykırımı Hollanda'da anıldı

Srebrenitsa soykırımı Hollanda'da anıldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 19:59:36

Srebrenitsa soykırımı Hollanda'da anıldı
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük insanlık trajedisi olarak görülen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler Hollanda'nın Lahey kentinde törenle anıldı.

Srebrenitsa'da 20 yıl önce yapılan soykırımdan kaçanların Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı orman yolunda her yıl düzenlenen "ölüm yürüyüşü"nün bir benzerini Lahey'de yapan katılımcılar, daha sonra parlamento binasının önündeki meydanda toplandı.

Bosnalı, Türk ve Hollandalıların yanı sıra Denk Partisi Milletvekilleri Selçuk Öztürk ile Tunahan Kuzu'nun da katıldığı programda 11 Temmuz'un Hollanda'da ulusal yas ilan edilmesi talep edildi. Sembolik olarak alanda Hollanda bayrağının yarıya indirildiği programda daha sonra Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybedenler için parlamento binasının önünde gıyabi cenaze namazı kılınarak dualar edildi.

Srebrenitsa soykırımında öldürülenlerin adlarının tek tek okunduğu programda hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beyaz balonlar uçuruldu. Duygulu anlar yaşayan katılımcılar göz yaşlarına hakim olamadı.

Anma komitesi adına konuşan Srebrenitsa'dan sağ kurtulanlardan Salih Pasaliç, 20 yıl önce yaşanan soykırımla ilgili hala cevaplanması gereken sorular bulunduğunu söyledi. Srebrenitsa'nda yaşananların resmi anlamda soykırım olarak tanınmasını isteyen Pasaliç, olayla doğrudan ilgisi olan Hollanda'nın buna yanaşmamasının utanç verici olduğunu dile getirdi. Srebrenitsa'daki katliamı asla unutmayacaklarını vurgulayan Pasaliç, sorumluluğu bulunanların gereken cezaya çarptırılması talebinde bulundu.

Milletvekili Tunahan Kuzu ise 20 yıl önce Hollanda askerlerinin koruması altındayken Srebrenitsa'da olanların tarihe kara bir sayfa olarak geçtiğini söyledi.

Srebrenitsa katliamıyla ilgili Hollanda meclisine soru önergesi verdiklerini ve yaz tatilinden sonra bu konunun ele alınacağını aktaran Kuzu, "Konunun her zaman takipçisi olacağız. Verdiğimiz soru önergesinin peşini bırakmayacağız. Biz olayın tam açıklığa kavuşması için Hollanda'nın daha çok sorumluluk almasını istiyoruz. Hollanda'nın o dönem bölgede görev yapan ABD, Fransa ve İngiltere gibi koalisyon ülkelerinden yaşananlara ilişkin kamuoyuna açıklanmamış tüm belgeleri istemesi lazım. Bunun yanı sıra Hollanda'nın tüm kurbanlardan özür dileyip soykırımı da kabul etmesi gerekir" diye konuştu.

Bosna Savaşı sırasında BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, Boşnak erkekleri ise ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Tarihe Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en büyük katliam olarak geçen Srebrenitsa soykırımını gerçekleştiren Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 16 yıl aradan sonra tutuklanarak Lahey'e getirildi. Mladiç'in, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor.

Haber Ara