Dolar

32,3818

Euro

34,7338

Altın

2.398,67

Bist

10.170,87

Sırbistan Başbakanı Vuçiç:

Sırbistan Başbakanı Vuçiç:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 19:00:33

Sırbistan Başbakanı Vuçiç:
Srebrenitsa soykırımının 20. yılında Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreni öncesinde saldırıya uğrayan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, "Saldırı, kurban aileleri tarafından düzenlenmediği için mutluyum. Müslümanlar arasından 'suçlu o değil' diyeler duydum" dedi.

Saldırının ardından Potoçari'den çıkarılan ve Belgrad'a dönen Vuçiç, hükümetin olağanüstü toplantısının ardından açıklamada bulundu.

Srebrenitsalı kurban yakınları ve Srebrenitsa'nın Boşnak belediye başkanı Çamil Durakoviç tarafından çok sıcak karşılandığını aktaran Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'na girdikten sonra önce ıslıklandığını, ardından tekbirler eşliğinde "Vuçiç'i vur" sloganları duyduğunu ancak buna rağmen saklanmak istemediğini belirtti.

Vuçiç, protokolün oturacağı alana doğru ilerlerken bir grubun fiziksel saldırısına uğradığını belirterek, "Ben size el uzatan, sizinle barış isteyen kişiyim. Bu bizim politikamız. Saldırı, politik mesajlarla desteklenen organize bir saldırıydı. Saldırı, kurban aileleri tarafından düzenlenmediği için mutluyum. Müslümanlar arasından 'suçlu o değil' diyenleri duydum" ifadesini kullandı.

Saldırı sırasında gözlüklerinin yere düşerek kırıldığını söyleyen Vuçiç, "Böyle bir olay yaşandığı için ve bazı insanların Boşnaklar ile Sırplar arasında dostluk inşa etme niyetimize yanıt vermedikleri için üzgünüm" dedi.

Vuçiç, kendisine yapılan saldırıya rağmen elinin Boşnak halkına doğru uzatmaya devam edeceğini ve sorunların çözümü için konuşmaya hazır olacağını kaydetti.

- "Biz, gelecekte de Boşnak halkı ile birlikte yaşamak zorundayız"

Sırp halkına da çağrıda bulunan Vuçiç, "Bu olayın ardından hiç kimse istediğini yapabileceğini düşünerek karşısındakine el kaldırmasın. Biz, gelecekte de Boşnak halkı ile birlikte yaşamak zorundayız" şeklinde konuştu.

Vuçiç, yaşananlar nedeniyle üzgün olduğunu belirten ve kendisinden özür dileyen Srebrenitsa Belediye Başkanı Durakoviç'in "iyi bir insan olduğu gösterdiğini" söyleyerek, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ile de yarın ya da ertesi gün görüşeceğini ifade etti.

Boşnak halkının büyük çoğunluğunun da saldırıyı kınadığına işaret eden Vuçiç, sorunları konuşarak çözmenin tek yol olduğunu vurguladı.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere geldiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nın girişinde törene gelen bazı vatandaşlar tarafından protesto edilmişti.

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar ayakkabı ve su şişesi fırlatmıştı.

"Adalet" ve "Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişimi karşısında Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan korumaları tarafından çıkarılmıştı.

Haber Ara