Dolar

32,3695

Euro

34,7047

Altın

2.392,96

Bist

10.164,63

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 18:39:50

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalar, Almanya'nın başkenti Berlin'de protesto edildi.

Berlin Türk Cemiyeti, Alperen Ocakları ve Berlin Türk Eğitim Derneği tarafından başkentteki Çin Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık bin kişilik grup, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurlara yönelik uygulamaları protesto etti.

Türkiye, Azerbaycan ve Doğu Türkistan bayrakları taşıyan grup, "Özgür Doğu Türkistan", "Ölümleri durdurun" ve "Kardeşine sahip çık, Doğu Türkistan ölüyor" şeklinde dövizler taşıdı.

Aralarında Doğu Türkistan halkına mahsus geleneksel takkeler takan protestocuların da bulunduğu gruba, çevreden arabalarıyla geçen halkın da korna çalarak destek verdiği görüldü.

Grup ayrıca tekbirler getirerek bulundukları yerden Çin Büyükelçiliği'nin kapısının önüne kadar gelerek, "Katil Çin" ve "Çocuk katili Çin" şeklinde sloganlar attı. Polis grubun elçiliğin kapısına yaklaşmasına izin vermedi.

Protestocu grup, eylemin sonunda bir basın bildirisi okuyarak olaysız şekilde dağıldı.

- "BM'nin soykırım tanımı Doğu Türkistan'a uyuyor"

Çin'in esareti altındaki Doğu Türkistan'da vahşetin aralıksız devam ettiğinin vurgulandığı bildiride, "Çin zulmü ramazan ayında şiddetini daha da artırdı. On altı yıldır Müslümanlara orucu yasaklayan Çin, yasağa uymayan Uygur Türklerine başlattığı operasyonlarda 18 kişiyi katletti" ifadelerine yer verildi.

Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslümanları İslam'dan vazgeçirmek için her türlü zulüm ve baskı yöntemini kullanıldığına dikkat çekilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Birleşmiş Milletler'in (BM) soykırım için yaptığı tanım, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'daki duruma tam olarak uymaktadır. Buna rağmen Doğu Türkistanlılar, BM'nin koruyucu şemsiyesi altına girememektedirler. BM'ye yapılan tüm başvurular geri çevrilmektedir. Söz konusu Müslümanlar olunca kör sağır olan dünya Uygur Türklerine de sessiz kalmaktadır."

- "Batı dünyası olaya duyarsız"

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, Doğu Türkistan'da özellikle ramazan ayında artan zulmü protesto ettiklerini belirterek, "Ermeni anıtlarının önünde saygı duruşunda bulunanlar, bu meseleleri en azından gündeme taşıyabilirler. Doğu Türkistan'daki mezalimi parlamentoda ya da eyalet parlamentolarında dile getirebilirler, bunu bir gündem konusu yapabilirler" dedi.

Ramazan ayının Türk-İslam dünyasının ve Doğu Türkistan'ın kurtuluşuna ve huzura erişmesine vesile olmasını dileyen Yılmaz, "Her gün insan haklarından dem vuran batı dünyası bu işe sessiz ve duyarsız. İçinde yaşadığımız toplum, Almanya buna duyarsız. Almanya'da bizim içimizden çıkardığımız milletvekilleri bu konulara duyarsız" ifadelerini kullandı.

Haber Ara