Dolar

32,2621

Euro

34,7675

Altın

2.412,19

Bist

10.267,09

Şekerbank'tan karbonun fiyatlandırılmasına destek

Şekerbank'tan karbonun fiyatlandırılmasına destek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-13 17:33:08

Şekerbank'tan karbonun fiyatlandırılmasına destek
Şekerbank, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında dünya genelinde başlatılan ve iş dünyasının iklim değişikliğiyle mücadele için karbon kirliliğinin fiyatlandırılmasına desteğini ifade eden "Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri"ne imza attı.

Şekerbank açıklamasına göre, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP21) temsil edilen banka, iş dünyasının karbonun fiyatlandırılmasına desteğini temsil eden Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri'ni benimseyerek dünyadaki sayılı kurumlar arasında yerini aldı. Şekerbank, söz konusu kriterlere imza atan dünyadaki 65 kurumdan biri oldu.

Banka, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri'ne attığı imza ile sera gazı emisyonlarını azaltmak için Türkiye'deki mevzuat doğrultusunda proje finansman kararlarını etkilemeye yeterli düzeyde bir kurum içi karbon fiyatı belirleyecek. Şekerbank ayrıca, Türkiye genelinde karbon fiyatı konusunun önemini de savunacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, enerji verimliliği yatırımlarını yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009 yılında Türkiye'de bir ilk olarak geliştirdikleri EKOkredi ile bugüne kadar 75 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştırdıklarını belirtti.

EKOkredi kapsamında 6 yılda gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucu 104 bini aşkın konutun yalıtımı ile 194 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu veya elektrik cinsinden 21,1 milyar kilowatt-saatin üzerinde enerji tasarrufu sağlandığını ifade eden Yıldız, ayrıca 4,5 milyon ton karbondioksitin salımını engellediklerini kaydetti.

Yıldız, Şekerbank olarak COP21 kapsamında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 195 ülke delegasyonunun oy birliği ile kabul edilen Paris Anlaşması'nda belirtilen ülke emisyon azaltım hedeflerine hizmet etmek amacıyla Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri'ne imza attıklarını dile getirerek, bu kriterlerin imzacısı olan dünyadaki sayılı kurumlar arasına girmenin gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Haber Ara