Dolar

32,2510

Euro

34,7853

Altın

2.401,08

Bist

10.198,06

Sabancı suikastı davasında karar

Tutuklu sanık İsmail Akkol'un, eski TCK'da yer alan, 'Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanununun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi - Firari sanık Fehriye Erdal'ın dosyas

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-17 15:41:47

Sabancı suikastı davasında karar
Sabancı suikastı davasının tutuklu sanığı İsmail Akkol, eski TCK'da yer alan, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanununun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Akkol ile avukatları Ebru Timtik ve Özgür Yılmaz katıldı. Firari sanık Fehriye Erdal'ın yakalamasının gerçekleşmediği belirtilen duruşmada, müdahil Sabancı ailesini ise avukat Vehbi Kahveci temsil etti.

Duruşmada söz alan sanık Akkol'un yazılı ifadesini okumasının ardından, beyanı sorulan Akkol'un avukatı Özgür Yılmaz, müvekkilinin adil yargılandığına inanmadığını belirterek, yeniden yargılanma taleplerinin reddedildiğini ancak aynı kapsamda yargılanan Salih Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanmasına karar verildiğini söyledi.

Müvekkilinin tek kişilik hücrede tutulduğunu anlatan Yılmaz, "Mahkeme aslında idam cezası veriyormuş gibi düşünmeli. Çünkü ölene kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının bir farkı yok." dedi.

Yılmaz, müvekkilinin beraatine karar verilmesini, beraat verilmemesi durumunda ise iyi hal indirimi uygulanmasını talep etti.

Davanın karara bağlanacağı belirtilerek son sözü sorulan Akkol da "Önünüzdeki dosyada delil durumuna bakarak hakkımda beraat kararı uygulamanız gerektiğini göreceksiniz ama beraat kararı veremeyeceksiniz. Çünkü böyle kararlar veren hakimler görevden alınıyorlar. Ben sadece beraatimi istiyorum." ifadelerini kullandı.

- Fehriye Erdal'ın dosyası ayrıldı

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanığın suçunun silahlı terör örgütü DHKP/C'nin amaçlarına uygun olarak gerçekleştirilen suçlardan olduğunu belirterek, sanık hakkında suç tarihinde yürürlükte olan ve lehe kabul edilen 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hükümlerinin uygulandığını bildirdi.

Heyet, sanık Akkol'un, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanununun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs etmek (Anasayal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek)" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına oy birliğiyle karar verdi.

Sanık lehine cezayı hafifletecek takdiri bir indirim nedeni olmadığını aktaran heyet, sanığın eski TCK'nın 59. maddesinde yer bulan indirimlerden yararlanmamasını da karara bağladı.

Davanın firari sanıklarından Fehriye Erdal'ın henüz savunmasının alınmadığı ve hakkında çıkarılan kırmızı bültene uygun yakalama emrinin henüz infaz edilmediğini kaydeden heyet, hakkındaki dava tamamlanmadığı için Erdal'ın dosyasının ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesini de kararlaştırdı.

- Davanın geçmişi

Levent'teki Sabancı Center'da 9 Ocak 1996'daki suikaste ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede, 11 sanığın ismi yer almıştı.

Suçun işlendiği dönem tutuklu bulunan ve DHKP/C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevinde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı. İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürülmüştü.

İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise "silahlı örgüte yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

- Dosyalar ayrıldı

Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırmıştı. Mahkeme, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden "eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirmiş, Kartal'ın bu davalardan aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ise Yargıtay tarafından onanmıştı.

Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını düşürüp, sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını ertelemişti. Firari sanık İsmail Akkol, 2014'te Yunanistan'da yakalanmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli iade talepnamesi hazırlanmıştı.

Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan İsmail Akkol, 4 Şubat 2016'da tutuklanmıştı. Davanın diğer sanığı Fehriye Erdal ise hala firari durumdu bulunuyor.

Haber Ara