Dolar

32,2859

Euro

34,7754

Altın

2.394,85

Bist

10.247,75

(Özel haber) Çocuklarda göz sağlığına dikkat

Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Altıparmak, çocuklarda göz sağlığına ilişkin ailelere önemli uyarılarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-05 11:17:54

(Özel haber) Çocuklarda göz sağlığına dikkat
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Altıparmak, çocuklarda göz sağlığına ilişkin ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Emrah Altıparmak, bebeklerin ilk muayenelerini çocuk doktorlarının yaptığını kaydederek, "Çocuk doktorları, hastaların gözlerinde bir sorun olduğundan şüphe ederse onları göz doktorlarına yönlendiriyorlar. Peki anne, baba ya da aile fertleri çocuklarının gözünde sorun olduğundan ne zaman şüphe etmeli? Çocuğun iki gözü paralel bakmıyorsa, göz kapağında düşüklük varsa ya da gözünü tam açamıyorsa, bir gözü diğerine göre daha büyükse veya ışığa çok hassas ise, ışıkta gözleri sürekli sulanıyorsa, şüphe etmek lazım" ifadesini kullandı.

"Çok büyük anormallikler anne karnında belli olabilir"

Prof. Dr. Altıparmak, bebek anne karnındayken yapılan ultrasonlarda çok büyük bir anormallik olduğu takdirde gözündeki sorunun belli olacağını söyledi. Altıparmak, ufak tefek göz bozukluklarının annelerin ultrasonlarında anlaşılabilir olup olmadığına ilişkin ise, "Bunu söylemek çok zor olur" açıklamasını yaptı.

"Bebeklerin yaklaşık yüzde 10'u gözyaşı kanalları tıkalı olarak doğuyor"

Prof. Dr. Altıparmak, bebeklere ilk 1 yaşta göz muayenesi yapılmasını önerdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Bebeklerin yaklaşık yüzde 10'u tek veya iki tarafta gözyaşı kanalları tıkalı olarak doğuyor. Doğduktan birkaç ay sonra gözlerinde sürekli olarak sulanma, sık sık çapaklanma gibi şikayetler başlar. Bu şikayetlerin önemsenip fark edilmesi ve 1 yaşına kadar tedavi edilmesi gerekir. Bir yaşına kadar düzeltilemediği takdirde gözyaşı kanallarının ameliyat ile tedavi edilmesi söz konusudur. Bizler her çocuğun birinci yaşın sonuna kadar bir göz muayenesi olmasını öneriyoruz. Ek olarak 3 yaşındaki göz muayenesi de çok önemlidir. Bunun dışında çocuklarını daha çok uzağa bakarak yapacağı aktivitelere yöneltmelerini öneririz. Yani 6-7 yaşına kadar cep telefonu, tablet gibi alışkanlıkları kazandırmamalarını öneririz. Çalışmaların gösterdiği şekilde biliyoruz ki yakınla çok uzun süre vakit geçiren çocuklar daha sık miyop oluyorlar, miyopsalar numaraları daha fazla oluyor. Dolayısıyla çocukları mümkün olduğunca daha uzağa odaklanarak yapacakları faaliyetlere yöneltmek lazım."

"Çocuklarda en sık yapılan göz ameliyatı şaşılık"

Prof. Dr. Altıparmak, çocuklarda en çok yapılan göz ameliyatının şaşılık olduğunu belirterek, "Çünkü bazı bebekler şaşılıkla doğar, bazılarında sonradan şaşılık gelişir. Gözlükle düzeltilebilen bazı şaşılık türleri mevcuttur. Fakat bazıları sadece ameliyatla düzeltilebilmektedir" diye konuştu.

Göz tembelliği

Tüm hastalıklarda olduğu gibi çocukluk çağı göz hastalıklarında da erken tanının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Altıparmak, "Özellikle göz tembelliğinin fark edilip ona dönük tedavinin erken başlanması çocukların ileride normal bir görmeye sahip olmaları açısından çok önemli. Göz tembelliği, göz kaymasına bağlı ortaya çıkabilir. Çocukların her iki gözünde de çok yüksek göz numarası olmasına bağlı olarak olabilir veya bir göz numarası normal olup, diğer tarafın numarasının çok yüksek olmasına bağlı olabilir" dedi.

Çocuğun gözünde tembelliğe sebep olabilecek bir durumun olup olmayacağı ile ilgili ise Prof. Dr. Altıparmak, şu bilgileri aktardı:

"Sebep tümör de olabilir, doğuştan katarakt da olabilir, göz kapağı düşüklüğüne de bağlı olabilir. Erken yakalayıp, erken tedaviye başlarsak çocuklar ileride büyük ihtimalle normal görmeye sahip olurlar ama bu muayeneler atlanırsa veya muayenelerde bunlar atlanırsa, o zaman göz tembelliği dediğimiz durumla karşı karşıya kalırız. Onda da çocukluk çağı bittikten, ergenlik çağı başladıktan sonra yapılan tedaviler göz tembelliğini geriye getirmiyor. Dolayısıyla kritik bir yaşımız var, 10-12 yaştan sonra ne yaparsak yapalım göz tembelliği düzelmiyor. O zamana kadar ne yapacaksak yapmamız lazım. O yüzden erken tanı çok önemli, erken tedaviye başlamak çok önemli. Çocuk ne kadar küçükken tedaviye başlarsak o kadar hızlı yanıt alıyoruz. Özellikle göz bozukluklarında, numara bozukluklarında ve şaşılıklarda daha geç tedaviye başlarsak geri kazandığımız görme daha az oluyor."

Haber Ara