Dolar

32,3747

Euro

34,7361

Altın

2.394,49

Bist

10.208,65

'Nükleer bilim yüksek teknolojiye erişmek için fırsattır'

'Nükleer bilim yüksek teknolojiye erişmek için fırsattır'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 14:49:33

'Nükleer bilim yüksek teknolojiye erişmek için fırsattır'
Rus Devlet Şirketi Rosatom Merkezi Mesleki Gelişim Enstitüsü (CICE&T) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vladimir Artisyuk, Türkiye'nin, nükleer güç santraliyle beraber ulusal enerji teknolojisinde önemli bir adım atacağını belirterek, nükleer bilimin yüksek teknolojiye erişmek için fırsat olduğunu söyledi.

Artisyuk, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nükleer enerjinin teknolojinin en önemli yönlendiricilerinden biri olduğunu bildirerek, bu alanda eğitimin önemine dikkati çekti.

Türkiye'de kurulacak ilk nükleer santral olan Akkuyu başta olmak üzere nükleer santraller için gerekli hizmetleri sunacak şirketlerin personeline eğitim verilmesi amacıyla bir merkez oluşturmak istediklerini dile getiren Artisyuk, bu amaçla geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışacak mühendislerin eğitilmesi için 2011'den bu yana her yıl Rusya'ya Türkiye'den öğrenci gittiğini ve şu anda Rusya'da eğitilen 250'den fazla öğrenci bulunduğunu anlatan Artisyuk, nükleer santralde mühendislerin yanında farklı düzeylerde teknik personelin de çalışması gerektiği ve bu personelin eğitilmesinin büyük önem taşıdığı vurguladı.

Nükleer mühendisliğin teknik bilgi ve tecrübe gerektirdiğini vurgulayan Artisyuk, şöyle devam etti:

"Nükleer mühendislikte teknik bilgi en önemli kalemlerden birisidir. Çünkü bu bilgi diğer teknolojilerde de kullanılabilir ve ülkenin kalkınmasında önemli bir role sahip olabilir. Türkiye, nükleer güç santraliyle beraber ulusal enerji teknolojisinde önemli bir adımı atmış sayılacak. Örneğin tüketilen elektriği karşılamak için kömür ya da doğalgaz santrali kurulabilir fakat bundan sadece elektrik üretilebilir. Nükleer enerji ise yüksek teknolojinin temel taşlarından birisidir. Nükleer bilim yüksek teknolojiye erişmek için aynı zamanda bir fırsattır."

Haber Ara