Dolar

32,3386

Euro

34,1255

Altın

2.393,53

Bist

10.276,88

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 19:01:23

NATO Savunma Bakanları Toplantısı
ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Douglas Lute, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Ukrayna, Afganistan, Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırında yaşananlar, DAEŞ'in bölgede güçlenmesi ve Libya sınırındaki gelişmelerin gündeme geleceğini söyledi.

Lute, telekonferans yöntemiyle yapılan basın brifinginde, 24-25 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na 28 ülkeden katılım olacağını hatırlattı.

Trans-atlantik güvenliğe ilişkin konulara ve 2016'da yapılacak NATO Varşova Zirvesi'ne ilişkin bilgi veren Lute, 2 gün sürecek toplantının bir ara görüşme niteliği taşıyacağını ve 4 ana oturumdan oluşacağını kaydetti.

Toplantıda NATO-Ukrayna komisyonunun bölgedeki son gelişmeleri ele alacağını ifade eden Lute, NATO'nun Afganistan'a partner olarak verdiği desteğin de görüşmelerde bir diğer önemli konu başlığı olacağını belirtti.

Lute, Galler Zirvesi'nde kabul edilen Hazırlık Eylem Planı'na dair detayların toplantıda karara bağlanmasının beklendiği, ayrıca NATO'nun güvenlik sorunlarının da ele alınacağını söyledi.

- Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırı

NATO'nun yeni güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Lute, Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırının da toplantıda gündeme geleceğini kaydetti.

Büyükelçi Lute, Rusya'nın doğu politikası, Ukrayna'da yaşananlar, DAEŞ'in bölgede güçlenmesi ve Libya başta olmak üzere Kuzey Afrika'daki gelişmelerle birlikte, NATO sınırlarında yaşanan diğer sorunların da toplantının gündem maddeleri arasında olduğunu anlattı.

Galler Zirvesi'nde 9 ay önce kabul edilen Hazırlık Eylem Planı çerçevesinde yapılacak tatbikatlara dair kararların da alınacağını belirten Lute, yıl sonuna kadar Estonya ve Bulgaristan'da 6 yeni kumanda kontrol merkezi kurulması ve Polonya'da açılması planlanan NATO karargahının da toplantıda konuşulacağını sözlerine ekledi.

Haber Ara