Dolar

32,2788

Euro

34,7955

Altın

2.402,65

Bist

10.276,88

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 16:13:19

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler
Myanmar'da kasım ayında yapılacak genel seçimde binlerce kişinin oy kullanamayacağı bildirildi.

Seçim Komisyonu, isyancıların kontrolü altındaki bazı bölgelerde seçmen listesi hazırlanmasının yasaklandığını açıkladı.

"Myanmar Times" gazetesi de Şan eyaletindeki beş kentin 8 Kasım'da yapılacak seçime katılmayacağını yazdı. Söz konusu kentlerden dördü, Wa azınlığına mensup isyancıların kontrolü altında bulunuyor. Gazeteye göre seçime katılmayacak bölgeler arasında Ulusal Demokratik İttifak Ordusu'nun kontrolü altındaki Mong La da yer alıyor.

Wa Ulusal Birlik Partisi'nden Sam Sung Kar, gazeteye verdiği röportajda "Hükümet ya da Seçim Komisyonu, çözüm bulmak için etnik silahlı grupların liderleriyle görüşme yapmalı" ifadesini kullandı.

Ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan ve vatandaşlık hakları bulunmayan binlerce Arakanlı Müslüman da seçimde oy kullanamayacak.

Bu arada Nobel ödüllü muhalif Aung San Suu Çii'nin liderliğini yürüttüğü Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nden 12 kişinin adaylığı, gerekli kriterlere uymadıkları için düşürüldü. Parti, devlet başkanı adayını da henüz açıklamadı. Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı seçimine katılamıyor. Myanmar'da anayasa, birinci derece akrabaları başka ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığını yasaklıyor.

Haber Ara