Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Mekke'deki vinç kazası

Mekke'deki vinç kazası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-21 17:32:09

Mekke'deki vinç kazası
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, vinç kazasının ardından Suudi Arabistan Krallığı'ndan yapılan açıklamaların memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Kraliyet'in kazayla ilgili yaptığı açıklama çok önemli" dedi.

Görmez, Mekke'deki Hac İdare Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Vinç kazası sırasında tavafın devam edip etmediği"ne yönelik soruyu yanıtlayan Görmez, "Normalde herhangi basit bir fıkıh kitabında dahi küçük bir yangın çıktığında, insana en küçük zarar geldiğinde namaz kılanın namaza devam etmesi caiz değildir, haram sayılmıştır. Hemen selam vererek, gelebilecek zarar önlenmek zorundadır" diye konuştu.

Kaza sırasında tavaf devam ediyorsa "ibadete çok dalmışlardır, duymuyorlardır, kardeşlerinin başına bir musibet geldiğini bilmiyorlardır" diye düşünülebileceğine dikkati çeken Görmez, bunun başka izahının olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan Krallığı'nın kaza sonrası yaptığı açıklamanın önemine işaret eden Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kral Salman döneminde çok hızlı ve çok önemli gelişmeler gördük. Kraliyet açıklamasını okuyun, kazayla ilgili yaptığı açıklama çok önemli. İlk defa bütün rasyonaliteyi dikkate alarak, kazayla ilgili yapılması gereken her şeyin yapıldığını gösteren bir açıklama. Hem tünel faciasında hem şeytan taşlamada yüzlerce insan hayatını kaybettiğinde biz resmi bir açıklama dahi duyamadık. Yapılan açıklamalar da daha çok 'Allah'ın kaderi' denilerek geçildi. Şimdiki açıklama daha bilimsel. Kazayla ilgili teftiş kurulu oluşturulduğu, en ince detaylarına kadar incelediği belirtiliyor."

Çalışmayı yürüten Bin Ladin grubunun tüm üyelerine ülke dışına çıkma yasağı da getirildiğini hatırlatan Görmez, tazminat konusunun ise tüm yönleriyle ele alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Haber Ara