Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 00:02:51

Libya'daki olaylar
Libya'daki Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) yetkililerinin, "casusluk yaptığı" gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) subayını yakaladığı bildirildi.

AA muhabirine konuşan MGK'ya bağlı Fecr-i Libya (Libya Şafağı) güçleri komutanlarından Şaban Hediyye, BAE'li subay Yusuf Sakar el-Vilayeti'nin, "casusluk yaptığı" gerekçesiyle üç gün önce Trablus'taki Uluslararası Mitiga Havalimanı'nda yakalandığını ifade etti.

Merkezi Trablus'taki özel en-Nebe televizyon kanalının savcılık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ise Dubai Uluslararası Arananlar Bölümü'nde çalıştığı belirtilen BAE vatandaşı bir subay, başkent Trablus'taki el-Mehari otelinde yakalandı. Haberde, Libya İstihbarat Teşkilatı'nın söz konusu subayın yabancı devletler için casusuluk yaptığına ilişkin bilgisinin bulunduğu kaydedildi.

BAE yetkilileri, geçen ağustos ve eylül aylarında bir grup Libyalı işadamını gözaltına almış, daha sonra bir kısmını serbest bırakmıştı. MGK, BAE makamlarına, halihazırda gözaltında tutulan Libyalı işadamlarının diğer meslektaşları gibi serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Fecr Libya'nın BAE'yi Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne bağlı birliklere destek olarak kendilerine ait askeri mevkileri vurmakla suçladığı ifade ediliyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara