Dolar

32,3660

Euro

34,6925

Altın

2.399,08

Bist

10.164,02

Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 22:48:46

Libya'daki olaylar
Libya'daki İnsan Hakları Ulusal Komisyonu, Tobruk hükümetine bağlı silahlı grupların, Bingazi kentindeki sivillerin haklarını ihlal ettiğini belirterek, söz konusu durumu kınadı.

Komisyon, yaptığı yazılı açıklamada, Tobruk hükümeti İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı silahlı birliklerin, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinde sivillere karşı cinayet, adam kaçırma, işkence, zorla alıkoyma gibi çeşitli hak ihlalleri işlediğini ifade ederek, son zamanlarda sivillere ve din adamlarına yönelik saldırıların şiddetinin arttığı kaydedildi.

Söz konusu uygulamaların Tobruk hükümetine karşı görüşleriyle bilinen Bingazi Şura Meclisi'ne bağlı silahlı gruplara mensup kişilerin yakınlarını hedef aldığına dikkati çekilen açıklamada, "Bu tür ihlaller, toplu cezalandırma, asılları ülkenin batı kesimine dayanan vatandaşların yakınlarını hedef gösterme mesabesindedir. Bu, insanlık suçunun yanı sıra toplumda ırkı baz alarak bir grubu hedef göstermektir. Sivillere ve onların mülklerine yönelik ihlalleri kınıyoruz" denildi.

Komisyon, BM Libya Destek Misyonu ve insan hakları kuruluşlarını, "hak ihlallerinin, soykırım ve etnik temizliğe" dönüşmeden müdahale etmeye çağırdığı açıklamasında, Tobruk hükümeti bakanları ve askeri yetkililerinden, söz konusu ihlalleri işleyenlerin yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Bingazi kenti ise geçen yılın yarısından bu yana Tobruk hükümetine bağlı birlikler ile Ensaru'ş Şeria örgütü başta olmak üzere çeşitli gruplar arasındaki çatışmalara sahne oluyor.

Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve birbirine rakip iki yönetim bulunuyor.

Haber Ara