Dolar

32,3877

Euro

34,6070

Altın

2.387,70

Bist

10.045,74

Libya'da ulusal birlik hükümetine doğru

Libya'da ulusal birlik hükümetine doğru

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 22:13:03

Libya'da ulusal birlik hükümetine doğru
" İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya'da taraflar arasında Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda varılan anlaşma hususunda konuya müdahil diğer ülkelerin de hemfikir olduğunu belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, başbakanlık sarayı Chigi'de Libya'da ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde Leon'un taraflara sunduğu anlaşmaya ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

İtalya Dışişleri Bakanlığında bugün aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 ülkenin ilk kez katılımıyla Libya üzerine teknik bir toplantıya evsahipliği yaptıklarını anlatan Gentiloni, "Tek bir çoğunluk için değil, ulaşabileceğimiz en geniş konsensüse ulaşmak için çalışıyoruz. Bugünkü toplantıda hepimiz (Libya'da taraflar arasında varılan) anlaşmanın tekrar müzakere edilemeyeceğini belirttik" dedi.

Gentiloni, Libya'nın istikrarının başta Libyalılar olmak üzere İtalya ve hatta Avrupa'nın da hem güvenlik hem sığınmacı krizi hem de ikili ilişkiler bakımından çıkarına olduğunu kaydetti.

İtalya Dışişleri Bakanı, Libya'da Leon'un ulusal birlik hükümeti için önerdiği anlaşmanın işlemesi gerektiğine vurgu yaptı, "B planı" gibi farklı senaryoları değerlendirmek istemediklerini ifade ederek, "İtalya, üzerinde düşen birtakım özel sorumlulukları olduğunun farkında. Uluslararası toplumun karada güvenlik, istikrar projesi gibi çabalarını uluslararası alanda çerçevelenmiş, izin veren bir karar ve Libya Hükümeti'nden gelen bir talep ve anlaşma temelinde yapacağız. Buna hazırız" diye konuştu.

- Leon'un açıklamaları

Bernardino Leon ise "Sürenin sonlanmasına çok yakınız. Libya'da ulusal birlik hükümetine yönelik varılan anlaşma daha fazla değişemez" dedi.

Libya'da yasama döneminin 20 Ekim'de sona ereceğini hatırlatan Bernardino Leon, "Libya'da siyasi boşluk oluşmasına izin veremeyiz. Libya'da tarafların çoğu anlaşma metni üzerinde hemfikir. Bu konuda konsensüsü arttırmak, şüpheleri ve endişeleri olanlarla önümüzdeki birkaç saatte ve günlerde görüşerek, anlaşma üzerindeki konsensüsü arttırmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Leon, anlaşmayı kabul etmeyenlerin, uluslararası toplumda kabul görmeyeceği, herhangi bir yasal statüsünün olmayacağı ve yaptırımların daha da öteye gideceği konusundaki uyarılarını yineledi.

"İtalya'nın desteği olmasaydı Libya'da çözüm imkansızdı" ifadeleriyle İtalya'ya teşekkür de eden BM Libya Özel Temsilcisi Leon, "24 saat içinde Libya'daki durumu değiştiremeyiz. İtalya, Libya'da DAEŞ tehdidiyle mücadele ve sığınmacı kriziyle mücadelede uluslararası topluma ve Libyalılara rehberlik eden bir rol oynayabilir" dedi.

Haber Ara