Dolar

32,3762

Euro

34,7786

Altın

2.394,49

Bist

10.238,61

Libya'da ulusal birlik hükümeti görüşmeleri

Libya'da ulusal birlik hükümeti görüşmeleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 00:06:57

Libya'da ulusal birlik hükümeti görüşmeleri
Libya'da Tobruk hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed ed-Dayiri, Fas'ın Suheyrat kentinde gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde ilan edilen son siyasi anlaşma ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen ulusal birlik hükümetini, "kötünün iyisi" olarak nitelendirdi.

Dayiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi anlaşmaya ilişkin "Bu, çok iyi bir seçenek olmasa da çatışmanın sona ermesi, zaten bitkin olan ekonominin helak olmaması ve ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için kaçınılmaz" ifadesini kullandı.

Tobruk meclisi üyelerini, Fas'taki barış görüşmeleri neticesinde ilan edilen son siyasi anlaşmayı imzalamaları çağrısında bulunan Dayiri, "Hakikaten zor bir seçim ve tarihi anlarla karşı karşıyayız. Bunlarla cesurca yüzleşmemiz, kendinden emin ve hızlı adımlar atmamız gerekir" diye konuştu.

Dayiri, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un 8 Ekim'de sunduğu siyasi anlaşma metnine ilişkin çekinceleri olduğunu vurgulayarak, Tobruk meclisi üyelerine de bu konudaki çekincelerini ortaya koymalarını istedi.

Dayiri ayrıca, söz konusu anlaşma ile ulusal birlik hükümetinin, "terörle mücadele eden" Libya ordusu ile emekli General Halife Hafter'e zarar vermeyeceğine de dikkati çekti.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre Fas'ın Suheyrat kentinde gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde ilan edilen son siyasi anlaşmayı bu haliyle imzalamayacağı bildirilmişti.

Leon, 6 Ekim'de "Libya Ulusal Birlik Hükümetini" ilan etmiş ancak Trablus ve Tobruk bloğu içindeki gruplardan birbiri ardına farklı açıklamalar yapılmıştı.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara