Dolar

32,2812

Euro

34,7808

Altın

2.396,40

Bist

10.276,88

Kerbela vakıası İran'daki 'Erbain' törenlerinde anılıyor

Kerbela vakıası İran'daki 'Erbain' törenlerinde anılıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 14:56:50

Kerbela vakıası İran'daki 'Erbain' törenlerinde anılıyor
İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da katledilmelerinin 40'ıncı gün yıl dönümü (Erbain) törenlerine çok sayıda kişi katıldı.

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününde öldürülen Hazreti Hüseyin'in kırk gün sonra "Erbain" yasını tutmak için İran'ın çeşitli kentlerinde eş zamanlı anma törenleri düzenlendi.

Tahran'daki törenlerin en büyüklerinden biri, kentin güneyindeki Rey şehrinde düzenlendi. Sabah saatlerinde Tahran'ın merkezde bulunan İmam Hüseyin Meydanı'ndan harekete geçen İranlılar, Rey şehrindeki Hazreti Hasan'ın soyundan gelen Şeyh Abdulazim Hasani'nin türbesine kadar Kerbela hadisesini anma kapsamında yürüdüler.

Yürüyüşe katılanlara yolda kurulan çadırlardan çeşitli yiyecek ve içecekler dağıtıldı. Tören, öğle namazının kılınmasından sonra sona erdi.

-Kerbela Vakıası ve Erbain nedir?

Tarihe Kerbela Vakıası şeklinde geçen olay ilk Emevi sultanı Muaviye bin Ebu Süfyan'ın yerine oğlu Yezid'i veliaht tayin etmesi üzerine Hazreti Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali bu karara isyan etmesi ile başladı. Hazreti Hüseyin, İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle Yezid iktidarına karşı silahlı bir isyan başlattı. 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61), bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hazreti Hüseyin'in ve 72 arkadaşı ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan eden çarpışma sonrası Hazreti Hüseyin ve arkadaşları katledildi.

Yezid ordusuna esir düşen Hazreti Hüseyin'in kız kardeşi Hazreti Zeyneb ise Emevilerin başkenti Şam'a götürülerek zorunlu ikamete tabi tutuldu. Tarihi bazı rivayetlerde ise Hazreti Zeyneb'in Hazreti Hüseyin'in kesik başı ile birlikte Kahire'ye gittiği bilgisi yer alıyor.

İslam tarihinin önemli olaylardan biri olan Kerbela Vakıası'nda Hazreti Hüseyin'in şehit edilişi, hicri takvime göre yıl dönümü gününde, her sene tüm Müslümanlar tarafından Aşura Günü'nde anılıyor. Şiiler anma etkinliklerinde yas, ağıt ve mersiye törenleri yapılırken Sünniler arasında ise Kerbela şehitleri için Kur'an ve mevlid okuma etkinlikleri düzenleniyor.

Şiilikte, hicrî takvime göre Aşura Günü'nden 40 gün sonra gelen Safer ayının 20'inci günündeki anma etkinliklerine de Erbain (Kırkıncı Gün) törenleri adı veriliyor.

Haber Ara