Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kazakistan - Pakistan ilişkileri

Kazakistan - Pakistan ilişkileri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 15:59:37

Kazakistan - Pakistan ilişkileri
Kazakistan ile Pakistan arasında askeri eğitim alanında işbirliği anlaşması ve ortak iş konseyinin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptının imzalandığı bildirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve resmi ziyaret kapsamında Kazakistan'da bulunan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif arasındaki görüşmelerin ardından çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini öngören anlaşmalar imzalandı.

Pakistan ve Kazakistan Savunma Bakanlıkları arasında, bakanlıklara bağlı askerlerin eğitimini öngören anlaşmayı, Kazakistan Savunma Bakan Yardımcısı Talgat Muhtarov ve Pakistan'ın Astana Büyükelçisi Abdul Salih Han, iki ülke arasındaki ortak iş konseyinin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptını ise Kazakistan Ticaret Odası Başkanı Ermek Majitov ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muhammed İdris imzaladı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Nazarbayev, Pakistan ile sanayi, eczacılık, enerji, bilim, askeri, teknik ve diğer alanlarda somut adımlar atma yönünde anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Nazarbayev, ulaştırma alanındaki ilişkilere özel önem verdiklerini vurgulayarak, "Kazakistan'ın Nurlu Yol Programı, Çin'in İpekyolu Ekonomik Kemeri ve Karakum yolunun kullanılmasının ülkeler arasındaki ilişkileri canlandıracak. Kazakistan - Türkmenistan - İran demiryolu hattı da Pakistan'ın limanlarına ulaşıma olanak sağlayacaktır. Bu ulaşım yolları bölgede ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Pakistan Başbakanı Şerif, ikili ilişkilerde kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesinin bölgede entegrasyonun sağlanmasına, barış ve istikrara katkı sağlayacağını belirtti.

Navaz Şerif, Kazakistan ve Pakistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü ve Birleşmiş Milletler düzeyinde de işbirliklerini sürdüreceklerini kaydetti.

Haber Ara