Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 20:33:05

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler
İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı girişimlerle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Önceki 27 Eylül'de Katalonya'da yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) koalisyonu ve muhtemel hükümet ortağı Halk Birliği Koalisyonu (CUP), Katalonya'da kurumsal olarak bağımsızlık sürecinin başlatılmasını öngören deklarasyonun gelecek 9 Kasım'da Katalan meclisinde oylanması için Katalan Meclis Divanı'nda karar aldırdı.

Ancak Katalonya'daki bağımsızlık karşıtı 3 siyasi parti (Ciudadanos, Katalonya Sosyalist Partisi-PSC ve Katalonya Halk Partisi-PPC) Katalan Meclisi Divanı'nda alınan bu kararın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Ciudadanos, PSC ve PPC partilerinin liderleri, Anayasa Mahkemesine yaptıkları itirazdan sonra basına verdikleri demeçlerde, Katalan Meclis Divanının aldığı kararın Katalonya'yı İspanya'nın geri kalanından ayırmaya yönelik olduğunu ve bunun anayasaya aykırılık teşkil ettiğini savundular.

Anayasa Mahkemesinin hemen yarın toplanıp, yapılan itirazı değerlendireceği açıklandı.

Bask Başkanı Urkullu, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesini olası görmüyor.

Öte yandan Katalonya gibi ayrılıkçı bir siyasi çizgisi olan, ülkenin kuzeyindeki Bask bölgesinin özerk yönetim başkanı ve Bask Ulusal Partisinin (PNV) lideri İnigo Urkullu, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesini "imkansız gördüğünü" söyledi.

İspanyol Cadena Ser radyosuna konuşan Urkullu, "Avrupa'da bir ayda bağımsız bir ülke yaratmak imkansız. Alınacak her türlü karar, devletle diyalog ve müzakere ile yapılmalı. Diyalogda iki taraflılık aranmalı. Ayrıca gerçekler insanlara tüm açıklığı ile söylenmeli. Gerçeğe ışık tutan günlük bir hayat var. Ve bu bir gecede yıkılmaz. Tek taraflı deklarasyonlar toplum için faydalı olmaz" açıklamasında bulundu.

Bask bölgesinde ana muhalefette bulunan Bildu koalisyonunun 2016'da yapmak istediği bağımsızlık yanlısı referandum girişimini "Bask bölgesi için seçim propagandası" olarak değerlendiren Urkullu, Katalonya'da yaşanan durumun Bask'ta asla yaşanmayacağının garantisini verdi.

Bask Başkanı ayrıca, İspanyol hükümetinin tavrını da eleştirerek, "İspanya'ya David Cameron gibi çözüm üreten, bir referandum yapılmasının önünü açan ve bu girişimlere saygı gösteren bir Başbakan gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haber Ara