Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Almanya ile 60 milyar dolarlık ticaret hacmi! Ticaret Bakanı Bolat: Bu hedef birkaç yıl içinde mutlaka başarılacaktır

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in 4 gün önce Ankara'daki buluşmalarında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesini bakanlara ve iş dünyasına hedef olarak gösterdiğini belirterek, “Türkiye ve Almanya'nın değerli iş insanları bu hedefi inşallah birkaç yıl içinde mutlaka başaracaklardır.” dedi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-28 08:20:38

Almanya ile 60 milyar dolarlık ticaret hacmi! Ticaret Bakanı Bolat: Bu hedef birkaç yıl içinde mutlaka başarılacaktır

Bolat, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TD-IHK- TATSO) Berlin'deki 20. Yıl Dönümü Galası'na katıldı. TATSO'nun Almanya ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımların gelişmesine 20 yıldır katkı sağlayan önemli bir kuruluş olduğunu vurguladı. Bolat, TATSO'nun kurucuları ve yöneticilerine bu katkılarından dolayı teşekkür etti. Son 4 yılda dünya, Kovid-19, Ukrayna-Rusya Savaşı gibi çeşitli çalkantılar yaşadı. Bolat, Türkiye ekonomisinin 2023'te yatırım, üretim, istihdam ve ihracat açısından büyümeye devam ettiğini, geçen yıl GSYH'nin %4.5 büyüdüğünü belirtti.

Türkiye'nin ihracatının son 20 yılda 7 kat artarak 36 milyar dolardan 255.5 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Aynı dönemde milli gelirin 5 kat artarak 230 milyar dolardan 1 trilyon 118 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Bolat, Türkiye'nin turizm, yazılım ve sağlık gibi hizmet ihracatını da aynı dönemde yaklaşık yedi kat artırarak 2002'deki 14.5 milyar dolardan geçen yıl 100 milyar dolara çıkardığını belirtti.

Ticaret Bakanı, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki başarılarını vurgulayarak Almanya'nın bu başarıya destek verdiğini ve Türkiye-Almanya arasındaki ticaret hacminin 60 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Alman şirketlerinin Türkiye'de 8 bin 41 yerel şirket kurup yatırım yaptığını belirtti. Türkiye'nin son 20 yılda 260 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım aldığını, bunun içinde Almanya'nın payının 25 milyar dolar olduğunu açıkladı. Gümrük Birliği'nin yenilenmesi ve modernleştirilmesi gerektiğini belirten Bolat, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Dijital ve yeşil dönüşümün önemine de değindi. Bolat, konuşmasının sonunda kendisine Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) sertifikası verildiğini ve kızının lösemi geçirdiğini ancak şu an sağlıklı olduğunu belirtti.

Haber Ara