Dolar

32,4677

Euro

34,8604

Altın

2.432,36

Bist

9.915,62

Kamboçya'da tartışmalı yasaya onay

Kamboçya'da tartışmalı yasaya onay

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-13 16:18:14

Kamboçya'da tartışmalı yasaya onay
" Kamboçya'da Birleşmiş Milletler'in ve insan hakları örgütlerinin karşı çıktığı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili tartışmalı Sendikalar ve Sivil Toplum Örgütleri Yasası'na Anayasa Konseyi ve Kral onay verdi.

Uluslararası insan hakları örgütleri, yabancı devletlere ve BM'ye gönderdikleri mektupta, yeni yasanın ifade özgürlüğü adına "tam anlamıyla bir felaket" olduğunu belirtti. Mektupta, yeni yasanın sivil toplum örgütlerinin örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi haklarına kısıtlamalar getirdiği kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya yöneticisi Phil Robertson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasanın kabul edilmesini demokrasi ve insan hakları adına üzücü bir gelişme olarak değerlendirdi. Robertson, "Onaylanan tartışmalı yasayla Başbakan Hun Sen, otoriter sistemini tamamlamak için gereken son adımı da atmış oldu" dedi.

Muhalif Meclis Üyesi Son Chhay, onaylanan yasanın ülkenin anayasasıyla ve uluslararası hukukla çeliştiğini söyledi. Chhay, hükümetin insan hakları ihlallerini ve yolsuzlukları denetleyenlerden hoşlanmadığını ve yasanın tüm sivil toplum kuruluşları için sorun teşkil ettiğini savundu.

Anayasa Konseyi'nin yasanın anayasa ile uyumlu olduğunu açıklamasının ardından siyasette aktif rolü olmayan Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni'nin aynı gün yasa tasarısını incelemeden onayladığı ifade ediliyor.

Yasa, hükümete milli güvenliğe tehdit olarak gördüğü sendikalara karşı kapatmaya varacak kadar sert önlemler alma yetkisi veriyor.

Avrupa Parlamentosu, Kamboçya hükümetine bundan vazgeçmesi çağrısında bulunmuş ve ülkeye yapılacak 700 milyon dolarlık kalkınma yardımının askıya alınabileceğini belirtmişti. Kamboçya meclisi ise yasa tasarısını geçen ay oy çokluğuyla kabul etmişti.

Haber Ara