Dolar

32,2628

Euro

34,7713

Altın

2.398,27

Bist

10.202,78

İtalya ile Hindistan arasındaki asker krizi

İtalya ile Hindistan arasındaki asker krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 19:52:55

İtalya ile Hindistan arasındaki asker krizi
Hint Okyanusu'nda üç yıl önce deniz korsanı sandıkları Hintli iki balıkçıyı vurdukları gerekçesiyle Hindistan'da yargılanan iki İtalyan deniz piyadesinin durumu Uluslararası Tahkim Mahkemesine taşınıyor.

İtalya'nın Hindistan ile uzlaşamamasının ardından başvurduğu, merkezi Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi, ay başından beri görüştüğü İtalyan deniz piyadelerine ilişkin nihai kararını verdi.

Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi, İtalya ve Hindistan'ın askerler hakkındaki yargı süreçlerini askıya almalarına ve merkezi Lahey olan Uluslararası Tahkim Mahkemesinde konuya nihai çözüm bulunmasına hükmetti.

Mahkeme, İtalya'nın, askerlerden Salvatore Girone'nin ülkesine dönmesi ve sağlık durumu kötüleştiği için daha önce İtalya'ya gelen Massimiliano Latorre'nin de yargı süreci bitene kadar memleketinde kalmasına yönelik talebini ise reddetti.

Kararın ardından konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Hamburg'daki mahkemeden çıkan kararın İtalya için faydalı olduğunu belirterek konunun İtalya'nın sürecin başında istediği gibi uluslararası makamlar nezdinde çözüleceğini kaydetti. Gentiloni, hükümet olarak, askerlerinin özgürlükleri için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Şubat 2012'de "Enrica Lexie" isimli bir İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken deniz korsanı zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vuran ve Hindistan'daki yargı süreçleri 3 yılı aşkın süredir devam eden İtalyan deniz piyadeleri Lattore ile Girone'nin durumları zaman zaman İtalya ile Hindistan arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açıyordu.

Askerlerden Massimiliano Latorre, sağlık sorunları sebebiyle Hindistan'ın da olur vermesiyle geçen yıl eylül ayında tedavisi için İtalya'ya gelirken, Salvatore Girone, Hindistan'ın ülke dışına çıkmasına izin vermemesi nedeniyle Yeni Delhi'de kalmaya devam ediyor.

Haber Ara