Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

İstanbul'da ilk iftar

İstanbul'da ilk iftar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 21:53:31

İstanbul'da ilk iftar
İstanbul'da çok sayıda vatandaş, dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla ilk iftarlarını Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'nde yaptı.

Topkapı'daki Oruç Baba Türbesi'nde iftarlarını yapmak isteyen vatandaşlar, akşama doğru buraya gelmeye başlarken, kalabalık, iftar vakti yaklaştıkça arttı.

Türbeye çıkan sokaklarda, çoğunluğu kadınlardan oluşan vatandaşlar kuyruk oluşturdu. Çevredeki yollarda da trafik sıkışıklığı yaşandı. Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu Kürkçü Bostan Sokağı çevresindeki marketlerde ve seyyar satıcılarda sirke, fırınlarda da ekmek satışı iftar saatine kadar sürdü.

İftar saatini bekleyen birçok kadın, türbenin içinde gönüllü olarak çalışan mahalleli gençlere kalem, anahtar, cüzdan ve çantalarını Oruç Baba'nın mezar taşına sürmeleri için verdi. Vatandaşların birçoğu beraberlerinde getirdikleri Kur'an-ı Kerim ve dua kitaplarını okuyarak, akşam ezanını bekledi. Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camisi imamı Adem Yılmaz da Kur'an-ı Kerim ve ilahi okudu.

Çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu vatandaşlar, akşam ezanının okunmasıyla oruçlarını, inanışa göre Oruç Baba'nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı. Vatandaşlar daha sonra evlerinden getirdikleri yiyeceklerle iftar yaptı.

Kalabalık, iftardan sonra yapılan duanın ardından türbeden ayrıldı.

- Oruç Baba

Ramazan ayının ilk iftarını Oruç Baba Türbesi'nde yapanların dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor.

Oruç Baba olarak anılan Şeyh Mustafa Zekai Efendi'nin, eski zamanlarda yine aynı semtte yaşadığı, çok fakir olduğu halde orucunu tutup, iftarını da Hızır Aleyhisselam'la sirke ve zeytinle açtığı rivayet ediliyor.

Bir başka inanışa göre de Oruç Baba'nın 1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir asker olduğu söyleniyor. Askerlere su ve yemek tedarik etmekle görevli olan Oruç Baba'nın, su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı sürdürdüğüne, 'baba' lakabının da buradan geldiğine inanılıyor.

Haber Ara