Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Israil'in Filistinlilere yonelik ihlalleri

Israil'in Filistinlilere yonelik ihlalleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 23:20:33

Israil'in Filistinlilere yonelik ihlalleri
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, İsrail'in, Batı Şeria'da yaklaşık bin beşyüz dönüm araziye el konulması kararının onaylanmasını "sömürgeci yerleşim" şeklinde nitelendirerek, konu hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir dosya sunacaklarını belirtti.

Ureykat, Eriha kentinde düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in, Eriha kenti yakınlarında yaklaşık bin 500 dönüm araziye el koyulması kararını, Avrupa Birliği'nin geçen pazartesi "Yahudi yerleşim birimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu" yönündeki açıklamasına cevap olarak aldığını öne sürdü.

İsrail'in el koyduğu araziyi "güvenlik bölgesi" olarak nitelendirdiğini söyleyen Ureykat, "Sizi temin ederim, bölgeden 70 kilometre uzağına kadar bir İsrail askeri bulunmayacak. Aksine en büyük hurma, üzüm bahçeleri, hindi kümesleri, timsah yetiştirilen göller göreceksiniz. Bu, sömürgeci yerleşimdir. Ağvar'dan her yıl yaklaşık 500 milyon dolar çalıyorlar. Suyumuzu çalışıyorlar, ihtiyacımız olan suyu onlardan satın alıyoruz" diye konuştu.

Ureykat, iki devletli çözüm için İsrail'in yargılanması gerektiğini belirterek, "Dünya, yerleşim birimleri inşasının önüne geçmeli. Sömürgeci yerleşim birimleri ve Yahudi yerleşimcilerin suçlarına ilişkin BMGK'ya bir dosya sunacağız" dedi.

Ureykat, İsrail'in Ağvar ve Eriha'daki Yahudi yerleşim birimleri inşası hakkında ise şunları söyledi:

"İsrail, Ağvar ve Eriha'daki arazilerin yüzde 54'ünü kapalı askeri alan, yüzde 22'si doğal kaynak olduğunu belirtirken, yüzde 16'sında ise Yahudi yerleşim birimleri yer alıyor. Filistin halkına ise yerleşim, tarım, yaşam alanı için sadece yüzde sekizlik bir alan kalıyor."

İsrail hükümetinin, Batı Şeria'da Filistinlilere ait bin 540 dönümlük araziye, Yahudi yerleşim yerini genişletmek amacıyla el konulmasına ilişkin kararı onayladığı açıklanmıştı.

Vadi Hilveh Bilgi Merkezi isimli Filistinli sivil toplum örgütünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Elad Yahudi yerleşimci organizasyonundan 35 yerleşimci ve çok sayıda İsrail polisi Silvan'ın Baydun mahallesinde iki katlı bir binaya baskın düzenledi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın geçen pazartesi yayımlanan sonuç bildirgesinde, "Filistin topraklarındaki İsrail yerleşim yerlerinin, uluslararası hukuka aykırı olduğu, barışın önünde engel teşkil ettiği ve iki devletli bir çözüme karşı tehdit oluşturduğu" vurgulanmıştı.

Haber Ara