Dolar

32,2604

Euro

34,8278

Altın

2.433,69

Bist

10.268,58

Israil hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

Israil hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-24 22:38:30

Israil hapishanelerindeki Filistinli tutuklular
İsrail yönetiminin uyguladığı "idari tutukluluk politikasını" protesto için 61 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın her an komaya girebileceği belirtildi.

Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birimi Başkanı Cevad Bulis, İsrail'deki El-Afule Hastanesinde tedavi gören Kayk'ı ziyaretinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, sadece su içen Kayk'ın sağlık durumunun birkaç gün öncesine nazaran daha kötü olduğunu belirtti. Bulis, Kayk'ın göz kaslarında güçsüzlük hissi, kol ve bacaklarında hissizlik ve sürekli baş dönmesi şikayetlerinin olduğunu ve her an komaya girme ihtimali olduğunu ifade etti.

Bulis açıklamasında, Kayk'ın "Özgür olmaktan başka bir şeyi kabul etmiyorum. Beni sevenlerden de doğabilecek sonuçlardan ötürü özür diliyorum ancak aşağılanmayı kabul edemem. Ya şehit olurum ya da özgür" sözlerine yer verdi.

Filistinli gazeteci Kayk, "şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinden alınarak tutuklanmış ve tutuklanmasından 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. 20 Aralık'ta Kayk'ın idari tutukluluk süresi 6 ay uzatılmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanılarak Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Haber Ara