Dolar

32,3647

Euro

34,7143

Altın

2.389,64

Bist

10.167,60

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 16:23:59

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bugün açıklanan anlaşmanın sadece bir anlaşma değil, bütün taraflar için iyi bir anlaşma olduğunu belirtti.

Mogherini, Viyana'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile düzenlenen ortak basın toplantısında, bu başarının kolektif bir çabanın neticesi olduğunu söyledi.

Yüksek Temsilci Mogherini, "Hiç kimse bunun kolay olacağını düşünmedi. Tarihi kararlar asla kolay olmazlar. Ancak müzakerelerdeki tüm kesintilere ve geri dönüşlere, birkaç uzatmaya rağmen, umut ve kararlılık, tüm zor anların üstesinden gelmemizi sağladı. Bizler daima kendi neslimize ve gelecektekilere karşı sorumlu olduğumuzun farkındaydık" ifadesini kullandı.

Tüm tarafların yapıcı angajmanı, heyetlerin becerisi ve özverili çalışması sayesinde müzakereleri başarıyla sonuçlandırdıklarını ve 10 yılı aşkın süredir devam eden ihtilafı çözdüklerini belirten Mogherini, "Son 10 yılda çok sayıda insan bu zorlu müzakereleri yürüttü ve onların hepsine teşekkür etmek istiyoruz - kritik katkısı ve yakın işbirliği için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna aynı zamanda desteği ve misafirperverliği için Avusturya hükümetine teşekkür etmek istiyoruz" dedi.

Mogherini, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aylar süren yoğun çalışmanın ardından bizler AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık ve ABD dışişleri bakanları ile burada, Viyana'da, 2 Nisan'da Lozan'da uzlaşılan kilit öneme sahip parametrelere dayalı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) metnini müzakere etmek için bir araya geldik."

İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl olmasını sağlayacak tarihi eylem planını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Mogherini, "Bu planın tam uygulanmasının, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunacağını umuyoruz. İran, hiçbir koşul altında nükleer silahları geliştirmeyeceğini ya da elde etmeyeceği teyit etmektedir" diye konuştu.

Mogherini, eylem planının, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının yanı sıra diğer yaptırımların kaldırılmasını sağlayacağını ifade ederek planını, ana metin ve "nükleer program", "yaptırımlar", "sivil nükleer enerji işbirliği", "ortak komisyon" ve "uygulamayı" içeren beş ekten oluştuğunu kaydetti.

Mogherini şöyle devam etti:

"Bu plan, bütün tarafların çıkarlarını gözeten dengeli bir anlaşmadır. Karışık, ayrıntılı ve teknik bir anlaşma olması nedeniyle şu an için anlaşmanın hepsini açıklamıyoruz. Fakat anlaşmanın bütün metni ve bütün ekleri bugün kamuoyuna açıklanacak. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde anlaşma, Güvenlik Konseyi'ne onaylanması için sunulacak."

Federica Mogherini, "Bugün burada açıkladığımız anlaşma sadece bir anlaşma değil, bütün taraflar için iyi bir anlaşmadır. Biz bu anlaşmanın tam olarak uygulanmasını sağlamak için gerekenlerin yapılacağını taahhüt ediyoruz. Bu konuda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun katkılarına da güveniyoruz" ifadesini kullandı.

(Bitti)

Haber Ara