Dolar

32,3870

Euro

34,6067

Altın

2.387,10

Bist

10.045,74

İran'ın nükleer programı

İran'ın nükleer programı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 00:14:39

İran'ın nükleer programı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi noktasında bu ülkedeki askeri tesisler dahil istedikleri her yere gidebileceklerini söyledi.

Kirby, günlük basın brifinginde, UAEA ile İran arasında yapılan gizli anlaşmayla ajansın, İran'a denetim yetkisini devrettiğine yönelik basında yer alan haberlere ilişkin soruları yanıtladı. İddiaların ardından UAEA Başkanı Yukiya Amano'nun bugün İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğun İran'a verilmediğini açıkladığını hatırlatan Kirby, "İran'ın anlaşma altındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğinden, anlaşma kapsamında oluşturulan denetim birimin müdahalesiyle haberdar olacağımızdan çok eminiz" dedi.

Kirby, UAEA'nın diğer ülkelerle buna benzer anlaşmalar yaptığını ifade ederek, "Ancak UAEA, anlaşmaya uygun olarak veya anlaşmanın parametreleri gereğince gitmek istedikleri tesislere erişim hakkına sahip olacak. Dolayısıyla UAEA'nın nereye gitmeleri gerekirse oraya gidebilecek olmalarından eminiz, buna askeri tesisler dahil" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine basında yer alan iddiaların yeni bir şey olmadığının altını çizen Kirby, "Bu gizli bir yan anlaşma değil. UAEA için, diğer ülkelerle bu tür gizli anlaşmalar yapmak standart bir prosedür" dedi.

Bazı medya organları, UAEA ile İran arasında yapılan gizli anlaşmaya göre ajansın, İran'a denetim yetkisini devrettiğini iddia etmişti. UAEA ile İran arasında normal denetim prosedürlerinin dışına çıkıldığı belirtilen haberlerde, Parçin tesislerinin denetiminde Tahran yönetimine, kendi uzmanlarını ve ekipmanlarını kullanmasına izin verildiği ileri sürülüyordu. Ayrıca haberlerde İran'ın, UAEA uzmanlarına, iddia konusu olan yerlerin videolarını ve fotoğraflarını "askeri kaygıları gözeterek" sağlayacağı da belirtiliyordu.

UAEA Başkanı Yukiya Amano da yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğun İran'a verilmediğini ifade etmişti.

Haber Ara