Dolar

32,3683

Euro

34,6988

Altın

2.391,85

Bist

10.170,35

Iran'da genel secimler

Iran'da genel secimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-18 23:15:56

Iran'da genel secimler
İran Cumhurbaşkanı Hukuk İşlerinden Sorumlu Yardımcısı İlham Eminzade, şubat ayındaki İran Meclis seçimleri için milletvekili adaylıkları kabul edilmeyenler hakkında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin devreye girdiğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Ajansı İSNA'nın haberine göre, Eminzade, "Cumhurbaşkanı (Hasan Ruhani), Anayasayı Koruyucular Konseyi ile temas halindedir. Eğer 10'uncu dönem İran Meclisi milletvekilliği aday adaylarının onaylanmamasında bir yanlışlık var ise bu durumun düzeltilmesi ve bu kişilerin haklarının iade edilmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyi ile görüşecek" dedi.

Yine Eminzade, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilen aday adaylarının 20 gün içerisinde itiraz etme haklarının olduğunu da hatırlattı.

İranlı İşçiler Haber Ajansı'nın (ILNA) haberine göre, Reformist Politika Konseyi üyesi Hüseyin Meraşi, dün yaptığı açıklamada, reformistlerden İran Meclis seçimleri için aday adayı olanların yüzde 99'unun reddedildiğini açıklamıştı. Meraşi, 3 bin reformistten sadece 30 kişinin adaylığının kabul edildiğini duyurmuştu.

- Milletvekili Seçimleri

10'uncu dönem milletvekili seçimlerinde ise adaylar 290 sandalye için yarışacak. Kanunlara göre, 30 yaşından küçük, 75 yaşından büyük olmaması gereken adaylar, en az yüksek lisans derecesinde eğitim almış olmaları gerekiyor. Adaylıkları yine Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanması gereken milletvekili adaylarının yeterliliği iki aşamada değerlendiriliyor. Birinci aşamadaki değerlendirmede İçişleri Bakanlığı bünyesindeki İcra Kurulu, adayların bahsedilen şartları taşıyıp taşımadıklarının tespitini yapmasının ardından ikinci aşama olan Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne bağlı Denetleme Heyeti adayların siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceledikten sonra adaylığın kabulü ya da reddi yönündeki kararını açıklıyor. Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından adaylığı reddedilen kişilerin itirazı aynı konsey tarafından incelenecek ve seçim tarihi olan 26 Şubat'tan iki gün öncesine kadar açıklanacak.

Haber Ara