Dolar

32,3787

Euro

34,7052

Altın

2.428,97

Bist

10.000,36

İngiltere'nin İhvan raporu yargıya taşınacak

İngiltere'nin İhvan raporu yargıya taşınacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 19:22:18

İngiltere'nin İhvan raporu yargıya taşınacak
İngiliz hükümetinin Müslüman Kardeşler'in (İhvan) ülkedeki aktivitelerini gözden geçirdiği raporla ilgili temel bilgilerin yayınlanmasının ardından İhvan avukatlarının raporu yargıya taşıması bekleniyor.

İhvan'ı İngiltere'de temsil eden avukatlar, yayınlanmadan önce rapor kendilerine gösterilmediği ve raporda haksız eleştirilerde bulunulduğu için dava açmayı planladıklarını söyledi. Avukatlar ayrıca İngiltere'nin, Birleşik Arap Emirlikleri gibi yatırım ve istihbarat işbirliği bulunduğu bazı ülkelerle ilişkilerini bozmamak için raporda Müslüman Kardeşler'i eleştirdiğini savundu.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) Dış İlişkiler Komitesi Genel Sekteri Muhammed Soundan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İhvan hareketinin dünya genelinde, diktatör rejime karşı verdiği barışçıl mücadeleyle bilindiğini kaydetti.

- "Terörle bağlantımız olmadığını ispat etmemiz gerekli"

İhvan'ın hiçbir zaman herhangi bir terör aktivitesine dahil olmadığını ve İngiliz hükümetinin de bunun tersini kanıtlayamadığını ifade eden Soundan, şöyle konuştu:

"Hükümetin raporu yayınlamasından önce biz raporu gözden geçirmek için dün hükümete talepte bulunduk. Ancak bu talebi reddettiler. Raporun yayımlanmasından önce bizim değerlendirmede bulunmamız, hakkımız. Bize, raporu yayınlamayacaklarını ancak parlamentoya sunacaklarını bildirdiler. Bu nedenle biz de bunu mahkemeye taşıyacağız. Çünkü herhangi bir terör hareketiyle bağlantımız olmadığını ispat etmemiz gerekli" diye konuştu.

İhvan'ın İngiltere'deki hukuk ekibinin başında olan avukat Tayab Ali, daha önceden yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin avukatlarının "rapor kamuya açıklanmadan önce İhvan yetkililerinin haberdar edileceği ile raporda yer alan eleştirilere İhvan tarafından yanıt verilmesi hakkı tanınacağının güvencesinin verildiğini" bildirmişti.

Muhammed Soundan, raporun neden şimdi açıklandığına ilişkin soru üzerine raporda yer alan bilgilerin zaten sızdığını belirterek "Raporun İhvan karşıtı bilgiler içermesi için bazı Arap devletlerinden de İngiltere'ye çok baskı yapılıyordu" dedi.

- "Cadı avı başlatılmamasını umuyoruz"

Mısır Devrim Konseyi Başkanı Dr. Maha Azzam da Müslüman Kardeşler'in her zaman şiddete ve aşırılığa karşı olduğunu söyleyerek "Raporda, şiddetle bağlantılı kişilere dikkat çekilmiş ancak bu kişiler Müslüman Kardeşler tarafından da kabul edilmemektedir ve İhvan'ın resmi pozisyonunu yansıtmamaktadır" diye konuştu.

Müslüman Kardeşler'in İngiltere'deki aktivitelerinin yasalara uygun olduğunu vurgulayan Azzam, bu anlamda İngiliz hükümetinden çekinecek bir şeyi olmadığını kaydetti. Azzam, "İngiltere'de bulunan herhangi bir grup yasa dışı ya da terörle bağlantılı aktivitelerde bulunuyorsa elbette hükümet bunu denetlemeli ve bu konuda hakkı vardır. Ancak İngiliz hükümetinin Müslüman kuruluşlara yönelik haksız suçlamalarda bulunarak cadı avı başlatmamasını umuyoruz" diye konuştu.

Maha Azzam, Müslüman Kardeşler'in kendine yöneltilen haksız suçlamaları mahkemelere taşıma hakkı bulunduğunun ve bunun doğru bir karar olduğunun altını çizdi.

- İhvan raporu

İngiltere Başbakanı David Cameron bugün İngiliz hükümetinin uzun süredir beklenen Müslüman Kardeşler raporunun temel bulgularını parlamentoyla paylaşmıştı.

Cameron, Müslüman Kardeşler örgütüne üyeliğin veya bu örgütle bağlantının, "aşırılık göstergesi olabileceğini" ancak örgütü incelemeyi sürdüreceklerini açıklamıştı. Yazılı değerlendirmede, "Raporun ana bulguları, Müslüman Kardeşler örgütüne üyeliğin, bu örgütle bağlantının veya bu örgütten etkilenmenin aşırılık göstergesi olabileceği sonucunu destekliyor" ifadeleri kullanılmıştı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in ülkedeki faaliyetlerini incelemek için kurulan komisyonun başkanlığını İngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins yapmıştı.

İngiliz hükümetinin, "Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olmadığı ve yasaklanması gerekmediği" sonucuna ulaştığı halde buna ilişkin raporunu açıklamayı Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ile ilişkileri ve dengeleri bozmamak için ertelediği iddia edilmişti.

Müslüman Kardeşler, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'da yasaklanarak, terör örgütü kabul edilmişti.

Haber Ara