Dolar

32,1964

Euro

35,0226

Altın

2.458,62

Bist

10.231,74

Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin sorgulanması davas

Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin sorgulanması davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 19:23:08

Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerinin sorgulanması davas
Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının "Detaylı Veri Analizi (DEVA) 1-2" programlarından sorgulayarak, ele geçirdiği öne sürülen 10 polisin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan Kenan Taşkın, Okan Tanju Baytak, Samih Şimşek, Özlem Gökkoyun ve avukatları Mehmet Süer ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın katıldı.

Hakim Sinan Ok, Ankara ve Mersin il emniyet müdürlüklerine gönderilen yazılara cevap geldiğini bildirerek, tutanağa yazdırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Aydın, "DEVA" programlarının kullanılmasına ilişkin, sanıklara eğitimin verilip verilmediğinin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığından sorulmasını talep etti.

Söz alan sanıklardan Okan Tanju Baytak, Mersin İl Emniyet Müdürlüğünden gelen yazıda eksikler bulunduğunu ve savunmasını tam olarak karşılamadığını ileri sürdü.

Baytak, şunları kaydetti:

"EKKM tarafından istihbarat şubeye Başbakanımızın gelişi nedeniyle bilgi verilmiş ve şubede benim tarafımdan İstihbarat Daire Başkanlığına gönderilmek üzere yazı hazırlanmıştır. Bu hususun sorulmasını talep ediyorum. Başbakanın ilimize geldiği gün, ben açılış yapılacak olan spor salonunda fotoğrafçı olarak birinci kontrol noktasında görevliydim. Bu yüzden benim hazırladığım İstihbarat Daire Başkanlığına hitaplı yazıyı, Ali İnanç isimli bir başka polis arkadaşım paraflayarak onaya sunmuştur. "

Sanıklardan Samih Şimşek de çalışma ofisinde arkadaşları tarafından bulunarak, kendisine teslim edilen, üzerinde "DEVA" Projesine ait giriş şifresi yer alan not kağıdını bir önceki duruşmada mahkemeye sunduğunu belirtti.

Şimşek, "Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere benim şifrem birileri tarafından kullanılarak bu sorgu yapılmış. Ben böyle bir eylemi yapacak kadar kanı bozuk, sütü bozuk insan değilim. Çalıştığım döneme ilişkin birçok takdir ve teşekkürlerim vardır" diye konuştu.

Mahkeme, ara kararında, Mersin İl Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak sanık Okan Tanju Baytak'ın EKKM tarafından Erdoğan'ın Mersin'e yaptığı ziyareti nedeniyle İstihbarat Daire Başkanlığına hitaplı, yapılan ziyareti ve safahatını anlatan yazı hazırlayıp hazırlamadığının sorulmasını istedi.

"DEVA" programlarının kullanılmasına ilişkin sanıklara eğitimin verilip verilmediğinin İstihbarat Daire Başkanlığından sorulmasına da karar veren mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Haber Ara