Dolar

32,4183

Euro

34,8304

Altın

2.430,65

Bist

9.992,83

İğneci Ayşe, kadınlara rol model oldu

Sıfırdan zirveye tırmanan girişimci kadınlardan Ateks Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Tohumcu, iş hayatında başarılı olmak isteyen kadınlara rol model oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-06 15:41:42

İğneci Ayşe, kadınlara rol model oldu
Sıfırdan zirveye tırmanan girişimci kadınlardan Ateks Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Tohumcu, iş hayatında başarılı olmak isteyen kadınlara rol model oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle başarılı olmak isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Ateks Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Tohumcu, "Kendinize güvenin, kararlı olun ve asla pes etmeyin" dedi.

Kadın kadını parlatmalı

Kendi işini kurduğu ilk yıllarda kadınlardan hiç destek göremediğini belirten Ateks Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Tohumcu, tecrübelerini kadın girişimcilerle paylaşmaya her zaman hazır olduğunu söyledi.

Girişimcilik konusunda kadınların birbirine daha fazla destek olması gerektiğini belirten Tohumcu, "Benim gönlümde hep kadınların birbirine destek olması var. Kadın kadını parlatmalı" ifadelerini kullandı.

İğneci Ayşe'nin başarısı

Emek ve azmiyle kendi işini kuran ve erkek egemen bir sektörde aranan isim haline gelen Ayşe Tohumcu halihazır dahalı makineleri ve yuvarlak makine iğne ve platinlerinin satışlarını ve bunların yanı sıra streç film üretimi yapıyor.Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyesi olan ve TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu'nun kurucuları arasında yer alan Ayşe Tohumcu iş dünyasında ise makine iğneleri konusundaki uzmanlığından dolayı "İğneci Ayşe" olarak tanınıyor.

Sektördeki tek kadın

Erkek egemen bir sektörde sadece Gaziantep'te değil bölge genelinde söz sahibi olan Tohumcu, "Gaziantep Üniversitesi inşaat bölümünde okurken ihtiyaçlarımı karşılamak amaçlı çalışıyordum. Çalışırken de başka bir firmaya transfer oldum. Yabancı kökenli olan bu firmaya 1992 yılında başladım. Biraz kendimi geliştirdim. Ticareti öğrendim, kısacası hayatı öğrendim. 2003 yılında Ateks'i kurdum. Tabii o zamanlar çalışan kadın sayısı çok azdı. Organizede, Kahramanmaraş'ta, Malatya'da, Adana'da, çevre illerde kadın olduğum için bir hayli zorlanıyordum. İçeri almıyorlardı, tokalaşmak için ellerini uzatmıyorlardı. Tabii aradan zaman geçince insanların önyargıları yavaş yavaş yıkıldı. Ben de karşımdakini cinsiyet ayrımı yapmadan işlerimi yürüttüm. Kadın-erkek ayrımı yaparak ticaret yapılmasını istemiyordum. Bu süreçte hiçbir kadın bana destek olmadı. Hep erkek destekçim olmuş. Yaptığım işte tek kadın, sektörde ve hatta Güneydoğu'da bu işi yapan tek kadınım. Tekstil makinelerinin iğnesi denildiğinde ben akla gelirim" şeklinde konuştu.

İş hayatına atılmak isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Tohumcu,"Kadınların da iş hayatında yer almasını çok isterim. Eğer kendileri inanır ise her işi başarabileceklerini, bir erkekten geri olmadıklarını, onlarla eşit olduklarını çok iyi bilmeleri gerekiyor. Hiçbir zaman yılmasınlar. İnişler, çıkışlar olabilir. Bu iş hayatında olabilir, aile hayatında da olabilir, her şeyde olabilir. Pes etmemek sihirli kelime. Yaşanılan her sıkıntının ardından ümitsizliğe kapılmadan yeni günün pozitifliğini üzerimize çekmemiz gerekiyor ki yaşanabilecek pozitifliklere kapılarımızı ardına kadar açabilelim" diye konuştu.

Haber Ara