Dolar

32,2640

Euro

34,7553

Altın

2.412,59

Bist

10.267,09

'Hedef 2023' Zirvesi

'Hedef 2023' Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 11:52:46

'Hedef 2023' Zirvesi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Gelecek, gelişmekte olan ülkelerde şekilleniyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Çağlar, İTO tarafından düzenlenen "Hedef 2023" Zirvesi'nde bugün dünyada ekonomilerin yanı sıra politika, kültür, bilim, eğitim hatta insani değerlerin de küreselleştiğini söyledi.

1980'lerde sınırlardan, duvarlardan ve kesin çizgilerden bahsettiklerini hatırlatan Çağlar, bugün ise bambaşka kavramlar konuştuklarını dile getirdi.

Ortak pazarlar, ticaret anlaşmaları ve serbest dolaşımın anahtar kelimeler haline geldiğini vurgulayan Çağlar, artık ekonomilerin büyüklüğünün siyasi sınırlar yerine dijital sınırlarla ölçüldüğünü ifade etti.

Çağlar, İnternet üzerinden ulaşabildikleri her ortamı kendi pazarları, İnternet üzerinden dokunabildikleri her insanı dili ve milleti fark etmeksizin kendi hedef kitleleri olarak belirlediklerini söyledi.

"Eylül ayı içinde Türkiye sınırlarında boğulan bir yavrunun cansız bedeni, tüm dünyanın önceliklerini sorgulatır hale geldi" diyen Çağlar, artık ekonomik, kültürel, vicdani ve yerel dinamiklerin yanına küresel etkiler konulmadığında resmin eksik kaldığını aktardı.

Çağlar, "Buna 'glokal düşünce', yani 'global düşün, yerel davran' diyoruz. Dünyada her şeyin birbiriyle bu denli bağlantılı olmasını ise 'kelebek etkisi' olarak tanımlıyoruz" diye konuştu.

- "2050 yılına bizi bambaşka bir tablo karşılayacak"

İbrahim Çağlar, 2008'den bu yana devam eden küresel ekonomideki çalkantılar, Orta Doğu'da durulmayan sular ve bu durumun tetiklediği büyük göç dalgalarının bu değişim sürecini kendileri için daha çetin bir hale getirdiğini söyledi.

"Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür" sözüne atıfta bulunan Çağlar, bir potansiyeli açığa çıkarmanın, zafere yürümenin en güzel yolunun iyi bir planlamadan ve iyi şekilde ortaya konulmuş stratejiden geçtiğini vurguladı.

Stratejinin, başarının yol haritası olduğuna dikkati çeken Çağlar, şöyle devam etti:

"Nitekim 2023 hedefleri de Türkiye'nin ilk bu denli uzun vadeli bir kalkınma stratejisi olarak ortaya konmuştur. Bu hedefler, değişen dengeler arasında ülkemizin yolunu aydınlatan, ne yöne gideceğini işaret eden bir fener ışığıdır. Bana göre gideceğiniz yönü bilmek, çoğu zaman hızınızdan daha önemlidir. İnanıyorum ki 2023 hedefleri ülkemizin ekonomi tarihinde önemli bir dönemeç olarak hafızalara kazınacaktır."

Çağlar, 2050 yılına gelindiğinde kendilerini bambaşka bir tablonun karşılayacağını belirterek, bir araştırmada, 2050 yılında dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisinin öngörüldüğüne işaret etti.

Buna göre bugün atılacak adımların ve 2023 hedefleri sonuçlarının o tablonun şekillenmesinde, Türkiye'nin o tablodaki sıralamasında önemli olduğunu vurgulayan Çağlar, şunları kaydetti:

"Yapılan çalışmalarda, 2050'ye geldiğimizde ilk 10'da bugünün en gelişmişleri kabul edilen Fransa, İngiltere yok. Hindistan ABD'yi geçmiş. Almanya 10. sıraya gerilemiş. Nijerya, Meksika, Endonezya, Brezilya, Rusya ise ilk 10'un favorileri. Yani gelecek şu anda bu ülkelerde yazılıyor, gelecek, gelişmekte olan ülkelerde şekilleniyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.

Baktığımızda ülke olarak 2023 hedeflerinin ilk ortaya atıldığı 2000'li yılların başından bugüne, çok büyük yollar kat ettik. İşte bu yüzden bugün bir araya gelelim istedik. Biz dünyanın en büyük 5 odasından biri ve Türkiye'deki her üç işletmeden birinin temsilcisi olarak bu toplantıyı organize ettik."

- "17 Eylül'de dünyaya sesimizi duyuralım"

İbrahim Çağlar, 2023 için 500 milyar dolar ihracatın hedeflendiğini hatırlatarak, kişi başı geliri 25 bin dolara, dünya mal ticaretindeki payı yüzde 1,5'e ve hizmet ihracatını 150 milyar dolar seviyelerine taşımak istediklerini ifade etti.

Bu hedeflerin belki 2023'de, belki biraz gecikmeli de olsa gerçekleşeceğini vurgulayan Çağlar, özel sektör olarak yatırımlarını hep bu hedefler doğrultusunda attıklarını, kamu kesimiyle el ele bu yönde çalıştıklarını anlattı.

Necip Fazıl'ın "Tomurcuk derdinde olmayan ağaç, odundur" sözüne atıfta bulunan Çağlar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz hepimiz işçisiyle, işvereniyle, devletiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla tomurcuk olmanın derdindeyiz. Malum bugünlerde ülkemizin enerjisini çalan, hepimizi rakamlardan uzaklaştırıp, duygularımızla baş başa bırakan üzücü hadiseler yaşıyoruz. Yüzümüzü küresel ufuklara çevirirken, arkamızdaki gücün, geleneklerimizden, kültürümüzden ama en önemlisi tarihin bize hediye ettiği dostluk, kardeşlik bağlarımızdan kaynaklandığını unutmayalım. Bugünlere iyisiyle kötüsüyle birlikte geldik. Bugünden sonra farklılıklarımızı birlikte zenginleşmek için, güç birliğimiz için kullanalım.

İnanıyorum ki bu zirvede paylaşılacak fikirler, ekonomimize güçlü mesajlar iletmemize, hayırlı başlangıçlar gerçekleştirmemize vesile olacak. 17 Eylül'de Ankara'da tüm sivil toplum kuruluşlarının ortak katılımıyla 'Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet' yürüyüşü gerçekleştirilecek. Hepinizi buraya davet ediyorum. Dünyaya sesimizi duyuralım."

Haber Ara