Dolar

32,2840

Euro

34,7680

Altın

2.381,09

Bist

10.276,88

Hayrabolu Köprüsü 40. yılında gün yüzüne çıkarılacak

Hayrabolu Köprüsü 40. yılında gün yüzüne çıkarılacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 11:59:35

Hayrabolu Köprüsü 40. yılında gün yüzüne çıkarılacak
MUHTEREM ERKUL - ABD'de başlatılan imza kampanyaları, 40 yıldır gömülü bulunan tarihi Hayrabolu Köprüsü'nün toprak altından çıkartılması için belediyeleri harekete geçirdi.

Tarihi köprünün, gün yüzüne çıkartılması için verilen mücadele kapsamında ABD'de sosyal medya kanalıyla başlatılan imza kampanyası kısa sürede etkili oldu.

Colombia Üniversitesi Öğretim Üyesi Annetta Milner tarafından açılan imza kampanyasına, Güney Kaliforniya Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Marc Schiller, Teksas eyaletindeki Tarihi Köprüler Vakfı yönetcisi Prof. Kitty Henderson ve Eyalet Milletvekili Ronda Rudd Manlove başta olmak üzere ülkedeki birçok siyasi, sanatçı, milletvekili ve akademisyen destek verdi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konuya ilişkin olarak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köprünün toprak altından çıkarılması amacıyla yurtdışında imza kampanyası başlatıldığını gazete haberlerinden öğrendiğini ve araştırılması için ilgili birimlere talimat verdiğini belirtti.

Seçim çalışmalarında bu konuyla ilgili bir çalışma başlattığını ancak büyükşehir kuruluş aşamasındaki yoğun çalışmalarından dolayı detaylı inceleme fırsatı bulamadığını anlatan Albayrak, "İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı başta olmak üzere ilgili birimler, konuya ilişkin çalışma başlattı" dedi.

Albayrak, köprüyle ilgili yapılacak plan ve projelerin gündemlerinde olduğunu bildirdi.

- Çalışmalar gelecek hafta başlayacak

Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu ise tarihi eserlerin korunmasının ve ortaya çıkartılmasının hem Türkiye hem de dünya kültürel mirası açısından önemli olduğunu ifade ederek, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, 2 yıl önce, ilçedeki tarihi köprüyle ilgili ilçe belediyesine ve müze müdürlüğüne köprünün çıkartılması için tebligatta bulunduğunu hatırlattı.

Altayoğlu, gömülü köprünün çıkartılmasına ilişkin çalışmalara gelecek hafta başlayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Tarihi mirasları çıkartmak ve kollamak tüm yerel yönetimlerin görevi. Ama burada çok iyi bir çalışma yapmamız gerekiyor. Tarihi eseri çıkartırken aynı zamanda da ilçe halkına sıkıntı yaşatmamak lazım. Köprü çıkartıldıktan sonra kurumların bir araya gelerek köprüyü koruma altına alması ve çevre düzenlemesi yapılarak amacına uygun şekilde sergilenmesi lazım. Rölöve çalışmalarının yapılması ve gerekli izinlerin alınmasından sonra bu işin yapılmasında bir sakınca görmüyorum. Tarihi köprü ilçeye ayrı bir değer katacaktır"

Altayoğlu, dünyada birçok ülkenin 50-100 yıllık geçmişi olan tarihi eserlerini korumaya çalıştığını ifade ederek, "Bizlerin de 500 yıllık kültürel mirasımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu köprüyü çıkartmak belki de bizim dönemimizde olacak. Köprünün çıkartılması çalışmalarını büyükşehir ile birlikte yürüteceğiz. Önümüzdeki günlerde yol haritasının nasıl olacağı belirlenecek" şeklinde konuştu.

- 40 yıldır köprünün çıkartılması için mücadele veriyor-

Gazeteci Yazar Şerif Baysalan ise 1970'li yıllarda yol genişletme çalışmaları kapsamında köprünün üzerinin toprakla örtüldüğünü belirterek, şunları anlattı:

"Köprünün bu şekilde gömülmesinin ardından tarihi eserin korunması bilinciyle hareket ederek gömülü köprünün çıkartılması için çeşitli platformlarda mücadele verdim. Bu zaman zarfında 40 yılı geride bıraktım. Bu süreç içinde Kültür Bakanlığından kazı ruhsatı çıktı. Anıtlar Kurulundan kararlar çıktı. Gelinen bu süreçte köprünün çıkartılması için hiçbir hukuki sorun ya da engel yok."

ABD'nin Texas eyaletinde faaliyet gösteren Tarihi Köprüler Vakfının köprünün çıkartılması için her türlü desteği vereceğini belirten Baysalan, bu gelişmenin kendisi için önemli olduğunu ifade etti.

Baysalan, Vakıf tarafından her yıl kasım ayında düzenlenen "Tarihi Köprüler Günü"nün bu yıl Hayrabolu'nun kurtuluş günü 14 Kasım'da ilçede gerçekleştirileceği de bildirdi.

Haber Ara