Dolar

32,2820

Euro

34,8030

Altın

2.413,85

Bist

10.267,09

Hafıza şampiyonları ABD maratonu için yarıştı

Hafıza şampiyonları ABD maratonu için yarıştı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 12:19:57

Hafıza şampiyonları ABD maratonu için yarıştı
Dünya Mental Sporlar Federasyonu (Memoriad) yönetiminde düzenlenen Hafıza Olimpiyatları'nda dereceye girenler belirlendi.

İki gün süren "Memoriad 2015 Türkiye Open Mental Aritmetik Şampiyonası" ve "Memoriad 2015 Türkiye Open Hafıza, Zihinsel Matematik ve Hızlı Okuma Yarışmaları"nda bir dünya, bir Avrupa ve iki Türkiye rekoru kırıldı. 11 yaşındaki Can Atay Örken Mental Aritmetik Flash Anzan kategorisinde dünya sıralamasında Japon Naofumi Ogasawara'nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Ekranda saniyede bir defa ve art arda görünen 72 rakamı hata yapmaksızın hafızasında tutarak Türkiye rekoru kıran 14 yaşındaki Efe Gökhan Gürsu şampiyon oldu.

- Aritmetik Şampiyonası'na 256 yarışmacı katıldı

"Memoriad 2015 Türkiye Open Mental Aritmetik Şampiyonası"na, Türkiye'nin farklı şehirlerinden, elemeleri geçerek gelen, yaşları 5 ile 12 arasında değişen, 119'u kız toplam 256 yarışmacı katıldı.

Bu yılki şampiyonada Kazakistan ve Moğolistan'dan yarışmacılar da yer aldı. İlk gün yarışma sonunda en iyi dereceyi alan 13 çocuk yarışmacı, "Memoriad 2015 Türkiye Open Hafıza Yarışması"nda "Mental Aritmetik Flash Anzan" kategorisinde yetişkinlerle yarışmaya hak kazandı. İlk gün yapılan "Memoriad 2015 Türkiye Open Mental Aritmetik Şampiyonası"nda en iyi dereceyi, İstanbul'dan yarışmaya katılan 11 yaşındaki Can Atay Örken yaptı.

- 99 beyin yarıştı

Federasyonun yönetiminde dün de "Memoriad 2015 Türkiye Open Hafıza, Zihinsel Matematik ve Hızlı Okuma Şampiyonası" gerçekleştirildi. 11 kategoride yapılan şampiyonaya Moğolistan'dan 6 ve Kazakistan'dan 3 olmak üzere yurtdışından 9 yarışmacı katıldı.

Ayrıca ilk günden gelen 13 yarışmacıyla 5-12 yaş arasında 48 çocuk olmak üzere şampiyonada toplam 99 beyin yarıştı.

"Memoriad 2015 Türkiye Open Hafıza, Zihinsel Matematik ve Hızlı Okuma Şampiyonası"nda kırılan rekorlar ve dereceler şöyle:

Yarışmada; Hızlı Okuma & Anlama kategorisinde dereceye giren olmadı. Flash Anzan kategorisinde dünya ve Avrupa rekoru kırarak dünya listelerinde Japon Naofumi Ogasawara'nın ardından ikinci sıraya yerleşen ve yarışmaya İstanbul'dan katılan Can Atay Örken birinci oldu.

Sayılar Maratonu Hafıza Gücü kategorisinde Ankara'dan katılan Eda Tüzün (16), İsimler&Yüzler Hafıza Gücü kategorisinde İstanbul'dan katılan Dinçer Özdemir (34), Binary Sayılar Hafıza Gücü kategorisinde Koaceli'nden katılan Serhat Şentürk (32), İskambil Kartları Hafıza Gücü kategorisinde bir deste iskambil kartını 47,41 saniyede hafızasına yerleştiren Ankara'dan Metin Tarık Kiki (17) Türkiye rekoru kırdı.

Flash Sayılar Hafıza Gücü kategorisinde, ekranda saniyede bir defa ve ardarda görünen 72 rakamı hata yapmaksızın hafızasında tutarak Türkiye rekoru kıran İstanbul'dan katılan Efe Gökhan Gürsu (14), Zihinsel Toplama ve Zihinsel Çarpma kategorilerinde Isparta'dan katılan Burak Bilgin (14), Zihinsel Karekök kategorisinde Isparta'dan katılan Açelya Özçelik (13), Zihinsel Takvim kategorisinde Moğolistan'dan katılan Khatanbaatar Khandsuren (32) şampiyon oldu.

- Las Vegas'ta 300 beyin yarışacak

"Memoriad Dünya Mental Sporlar Federasyonu" yönetiminde gerçekleşen şampiyonada derece alan beyinler 2016 Memoriad ABD Las Vegas Dünya Beyin Olimpiyatlarına katılmaya hak kazandı. Memoriad Türkiye Başkanı Melik Duyar, tüm dünyadan en iyi 300 beynin yarışacağı 2016 Memoriad Las Vegas Olimpiyatlarına Türkiye'den çok sayıda beynin katılabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Beynin kullandıkça geliştiğini vurgulayan Duyar, "Beyin hücreleri kullanılmazsa ölür. Bu eğitimler sayesinde çocuklar annesinin ve babasının yapamadığı şeyleri yapıyor ve müthiş bir güven duyup kapasitesini görüyor. Amaç, çocukların beyinlerini geliştirmek" ifadesini kullandı.

Haber Ara