Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Güneydoğu Asya'daki kaçak göçmen trajedisi

Güneydoğu Asya'daki kaçak göçmen trajedisi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 13:18:28

Güneydoğu Asya'daki kaçak göçmen trajedisi
Myanmar hükümeti, kara sularında donanmasının 22 Mayıs'ta kurtardığı terk edilmiş teknedeki yaklaşık 200 kaçak göçmenden 37'sini daha Bangladeş'e geri gönderdi.

Myanmar Times gazetesine konuşan, Arakan eyaletinin Maungdaw bölgesi göçmen bürosu yetkilisi U Saw Naing, Bangladeş'in 37 göçmeni daha almayı kabul ettiğini söyledi.

Arakan eyaleti üst düzey yöneticisi U Tin Maung Swe, 13 göçmenin daha gerekli tetkikler yapıldıktan sonra Bangladeş'e gönderileceğini açıkladı.

U Tin, 29 Mayıs'ta kurtarılan teknedeki yaklaşık 750 göçmenin 500'ünden fazlasının ilerleyen süreçte Bangladeş'e gönderileceğini belirtti.

Myanmar Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili de teknedeki 187 göçmenin "Bengali" olduğunun tespit edildiğini ve geçici bir barınakta tutulan bu kişilerin ilerleyen günlerde Arakan eyaletindeki Maungdaw ve Myebon kentlerine gönderileceğini kaydetti.

Myanmar, ülkesindeki Arakanlı Müslümanları Bangladeş'ten gelen kaçak göçmenler olarak görüyor ve "Bengali" olarak tanımlıyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, geçen ay Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisiyle dünyanın gündemine gelmişti. Her yıl kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk eden binlerce Arakanlı Müslüman, insan kaçakçılarının ellerine düşüyor.

Tayland hükümetinin Mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti.

Myanmar donanması, mayıs ayında kara sularında yaklaşık 900 göçmeni taşıyan iki tekneyi kurtardığını açıklamıştı. Yetkililer, 8 Haziran'da bu göçmenlerin 150'den fazlasını Bangladeş'e göndermiş, geri kalanların ise Arakan eyaletinin Bangladeş sınırı yakınına getirildiği açıklanmıştı.

Haber Ara