Dolar

32,3079

Euro

34,7452

Altın

2.401,06

Bist

10.247,75

Güney Sudan barış görüşmeleri

Güney Sudan barış görüşmeleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 02:42:51

Güney Sudan barış görüşmeleri
Güney Sudan'daki barış görüşmelerini yürüten Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) Başkanı Seyoum Mesfin, dün muhalifler tarafından imzalanan Güney Sudan anlaşma taslağının şu an BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde olduğunu ve anlaşmayı imzalamayanın uluslararası toplumla karşı karşıya geleceğini söyledi

IGAD Başkanı Mesfin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün muhalifler tarafından imzalanan Güney Sudan anlaşması ve gelinen nokta hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Anlaşmanın taslağı şu an BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde. Anlaşmayı imzalamayan uluslararası toplumla karşı karşıya gelecek" dedi.

Anlaşmayı imzalamak için 15 gün mühlet isteyen Cuba yönetimini eleştiren Mesfin, Güney Sudan hükümetinin, önünde barış dışında bir yol bulunmadığının idrakinde olduğunu belirtti.

Hükümetin anlaşma taslağının yüzde 90'ını onayladığına işaret eden Mesfin, "Bizim kanaatimiz Güney Sudan hükümetinin 15 gün içinde kurumları ile istişarelerde bulunduktan sonra anlaşmayı imzalayacağı yönünde" diye konuştu.

Sorunun, çatışan tarafların değişken tutumlarından kaynaklandığını savunan Mefsin, hükümetin anlaşmaya Güney Sudan halkı için genel bir barış olarak bakmayıp anlaşmayı kendisi için bir yenilgi olarak gördüğünü anlattı.

Güney Sudan'da barış için bölge ve dünya ülkelerinin gösterdiği çabaya rağmen devam eden çatışmalar ve halkın karşı karşıya kaldığı sıkıntılar nedeniyle uluslararası toplumun artık sabrının tükendiğini dile getiren Mefsin, "Anlaşma 30 aylık bir geçiş dönemini temsil ediyor. Bu süre içinde genel seçimlere yönelik çalışmaları geçici hükümet yapacak. Dün muhalifler tarafından imzalanan anlaşma, bir tarafın çıkarına diğer tarafın aleyhine değil" şeklinde konuştu.

IGAD ve Afrika Birliği ülkelerinin Güney Sudan'a barışı getirmek için çalışmaya devam edeceklerini vurguladıklarını hatırlatan Mesfin, dün muhalifler tarafından imzalanan anlaşmaya bugün IGAD ve Troyka ülkelerinin (ABD, Norveç, ingiltere) yanı sıra Çin ile Cezayir, Güney Afrika, Çad, Ruanda, Nijerya gibi Afrika ülkelerinin de şahit olarak imza attığını aktardı.

Güney Sudan barış görüşmelerinin oldukça zor olduğunu, çok büyük tıkanıklıklar yaşandığını ancak IGAD ve ortaklarının sabrının netice verdiğini kaydeden Mesfin, "Çatışmalar neticesinde 2 milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı, 900 bin kişi sığınmacı durumuna düştü, kriz ülke sınırlarını aşarak Uganda, Sudan, Kenya ve Etiyopya gibi komşu ülkelere uzandı" şeklinde konuştu.

Etiyopya'da sürdürülen Güney Sudan barış görüşmelerinde dün tek taraflı anlaşmaya varıldığı, Cuba yönetiminin ise anlaşmayı imzalamak için 15 gün ek süre istediği açıklanmıştı. Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum ile çatışmanın çözülmesi için anlaşma imzalarken, Cuba yönetimi ise anlaşmayı imzalamak için 15 gün mühlet istemişti.

Haber Ara