Dolar

32,3861

Euro

34,7683

Altın

2.395,10

Bist

10.208,65

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Adana'da:

'Bu sistemde, bu araba 90 kilometrenin üzerine çıkmıyor. Biz istiyoruz ki hızlanalım, daha hızlı gidelim, dünya ile rekabet edelim, etkin kararlar alalım. Ankara'da aldığımız kararlar, Adana'da 6 ay, 6 sene sonra değil, 6 gün sonra işleme geçsin ve bunu vatandaşımız hissetsin istiyoruz'- 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yürütme Meclisin içinden çıkmayacağı için Meclis güçlü olarak denetle

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-01 19:27:51

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Adana'da:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu sistemde, bu araba 90 kilometrenin üzerine çıkmıyor. Biz istiyoruz ki hızlanalım, daha hızlı gidelim, dünya ile rekabet edelim, etkin kararlar alalım. Ankara'da aldığımız kararlar, Adana'da 6 ay, 6 sene sonra değil, 6 gün sonra işleme geçsin ve bunu vatandaşımız hissetsin istiyoruz." dedi.

Tüfenkci, Halk Otobüsleri Odasının Yüreğir Kültür Merkezi'nde düzenlenen genişletilmiş istişare toplantısında yaptığı konuşmada, esnafın her platformda desteklenmesi gerektiğini, kendilerinin de bu çerçevede emekli esnafın çalışması halinde maaş kesintisini ortadan kaldırdıklarını, Bağ-Kur primlerinin peşin ödenmesinde yüzde 5 indirim getirdiklerini, taksici esnafına KDV ve ÖTV indirimi sağladıklarını anımsattı.

Ülkede esnaf dostu bir Cumhurbaşkanı ve Başbakan olduğunu ifade eden Tüfenkci, "Biz istiyoruz ki esnafımızı büyütelim, tüccar yapalım, tüccarımızı büyütüp, sanayici yapalım, sanayicimizi büyütüp, ihracatçı yapalım, ihracatçımızı da dünya devleri arasına sokalım. İstiyoruz ki esnafımızı esnaf olarak bırakmayalım. 100 esnafımızdan 10'unu tüccar yaptığımızda bu Türkiye'nin, milletin kazancıdır." diye konuştu.

Tüfenkci, odaların hem temsil anlamında güçlenmesini hem de esnafın sorunlarına çözüm bulacak yapıya kavuşmasını istediklerini belirterek, bu yönde yapılacak yasal değişikliğin sektör temsilcileri tarafından kendilerine getirilmesini istedi.

Türkiye'nin yönetim sisteminden memnun olmadıklarını, yeni bir sisteme geçmek, ülkeyi büyütmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, "Burada şoför arkadaşlarımız var. Bu sistemde, bu araba 90 kilometrenin üzerine çıkmıyor. Biz istiyoruz ki hızlanalım, daha hızlı gidelim, dünya ile rekabet edelim, etkin kararlar alalım. Ankara'da aldığımız kararlar, Adana'da 6 ay, 6 sene sonra değil, 6 gün sonra işleme geçsin ve bunu vatandaşımız hissetsin istiyoruz." ifadesini kullandı.

- "Destek verin bu modeli değiştirelim"

Tüfenkci, konuşması sırasında mikrofonun arızalanması üzerine, "Mikrofon dayanmıyor. Susturamazlar bizi." dedi. Kürsüdeki mikrofonla konuşmasına devam eden Tüfenkci, şunları söyledi:

"Onun için diyorum ya bu araba 90'ın üzerine çıkmıyor. Onun için hızlanmamız yeni bir modele geçmemiz lazım. Halk otobüsü şoförleri diyorlar ki 'Niyazi başkan bizim otobüsler eskidi destek verin değiştirelim.' Biz de diyoruz ki 'destek verin bu modeli değiştirelim halk otobüslerini de değiştiririz inşallah.' Sistem değişince halk otobüsleri de değişir çünkü zenginleşince, para olunca Hazineden bizim teşvik vermemiz daha çoğalır. Para olmazsa dükkanda bir şey yok ne vereceğiz?"

- "Meclis güçlü olarak denetleyecek"

Tüfenkci, "yeni sistemde Meclisin güçsüzleştirileceği" yönünde eleştiriler getirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Samimi olarak söylüyorum; Ne iktidarda ne muhalefet partisi milletvekilleri isterse 300'ü bir araya gelsin, hükümet istemeden bir yasayı yasalaştıramazlar, teklif ederler ama görüşmeye alamazlar. Eğer hükümet oturmazsa, komisyon oturmazsa, o teklifi gündeme bile aldıramazlar, görüşemezler. Şimdi yeni sistemde biz istiyoruz ki Meclis kendi görevini yapsın, yasama görevini yapsın, denetleme görevini yapsın. Şu anda diyorlar ki Meclisin denetleme görevi var. Biz iktidar olarak, AK Parti olarak bu Meclisten çıktık, kendi grubumuzun oyuyla seçildik, hükümet olarak güvenoyu aldık. Gensoru versen, diğer denetleme mekanizmalarını kullansan, bizim grup olduğu için zaten verdirtmiyor ama şimdi öyle değil. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yürütme Meclisin içinden çıkmayacağı için Meclis güçlü olarak denetleyecek ama bunun tam tersini anlatıyorlar. Diyorlar ki 'şimdiki sistemde denetleme çok iyiydi.' İyi de sen 484 gensoru vermişsin kaçı kabul oldu? Hiçbiri. Sadece meşgul ettin, sadece Meclisin işlemesini önledin. Dolayısıyla kimse kimseye algı operasyonu yapmasın, yalanlarla iftiralarla işi götürmesin. Gerçekleri konuşalım."

- "Yeter ki o gençlere iyi eğitim verin"

Gençlere inanıp güvendiklerini, gençlerin önünü açmak istediklerini anlatan Tüfenkci, "Sen güveniyorsun 18 yaşında ehliyet aldırıyorsun, 19 yaşında otobüsü teslim ediyorsun, iyi şoförse veriyorsun, milletin canını emanet ediyorsun, Meclise sokmuyorsun. Niye? Bu gençler 19-20 yaşında, 18 yaşında bu vatan için canlarını veriyorlarsa, bu bayrak için bu vatan için millet için namusumuz için şehit oluyorlarsa, canını veren Mecliste temsil edemez mi? Elbette ki eder. Yeter ki siz o gençleri iyi yetiştirin. Yeter ki o gençlere iyi eğitim verin. Kaliteli eğitim verin. Gençlerin enerjisiyle tecrübe birleştiğinde Türkiye'nin çok farklı noktalara gideceğini bilin." dedi.

Tüfenkci, yeni sistemin bir şahıs için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için getirilmiş bir sistem olmadığına işaret ederek, "Zaten şu anda Cumhurbaşkanı olarak yetkileri yeteri kadar var. Şu andaki cumhurbaşkanlığı makamı sorumsuz bir makamdır. Getirdiğimiz sistemle aynı zamanda yargı denetimine de açıyoruz, sorumluluk da getiriyoruz. Böyle de bir değişiklik yapıyoruz ve cumhurbaşkanlığını iki dönemle sınırlıyoruz. Bu da çok önemli. 'Tek adam' diyorlar. Hiçbir tek adam veya diktatör, kendini iki dönemle sınırlandırmaz. Artı bu sistem 2019'da yürürlüğe girecek. 2019'da kim öle kim kala. Netice itibariyle beğenirseniz millet seçecek, millet." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda soruları yanıtladı.

Haber Ara