Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Diyarbakır'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5)- 'Anayasa değişikliğiyle sıkıyönetim uygulaması tamamen kalkıyor. Diyarbakır sıkıyönetimin ne olduğunu iyi bilir. Olağanüstü hal uygulaması da şu anda olduğu gibi hükümetin ve Meclis'in denetimindedir. Terör örgütleriyle mücadelede ancak kullanılabilir. Onunla sınırlıdır. Kılıçdaroğlu'nun söylediklerine bakmayın.'- 'Devletimizi ne PKK'ya, ne PYD'ye ne FETÖ'ye ne

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-01 19:28:34

Diyarbakır'da toplu açılış töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasa değişikliğiyle sıkıyönetim uygulaması tamamen kalkıyor. Diyarbakır sıkıyönetimin ne olduğunu iyi bilir. Olağanüstü hal uygulaması da şu anda olduğu gibi hükümetin ve Meclis'in denetimindedir. Terör örgütleriyle mücadelede ancak kullanılabilir. Onunla sınırlıdır. Kılıçdaroğlu'nun söylediklerine bakmayın." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Valilik önünde düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında Anayasa değişikliğiyle gelen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin çok önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Erdoğan, "Onlar emirleri tıpkı CHP'nin Pensilvanya'dan aldığı gibi sizden değil, milletten değil Kandil'den, buradaki terör baronlarından alır. İşte tüm bunlara karşı biz daima hangi kökenden hangi mezhepten, hangi meşrepten olursa olursa olsun 80 milyon insanımızla tek millet demeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Tek bayrak" dediklerini de dile getiren Erdoğan, Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda ve en son 15 Temmuz'da Diyarbakırlı ile Yozgatlı yan yana mücadele ederken, şehadete yürüten bayrağın da tek olduğunu ifade etti.

15 Temmuz'da İstanbul'da darbecilerin karşısına dikilen Diyarbakırlıların da şehadete yürürken ellerinde Türk Bayrağı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Diyarbakırlı polis kardeşim Halit Gülser, Ankara'da Gölbaşı Özel Harekat Merkezi'nde darbecilerin bombasıyla can verirken göğsünde bu bayrak vardı. Terörle mücadelede şehitlik mertebesine ulaşan her biri Diyarbakırlı olan 11 asker, polis kardeşlerimin yüreklerinde bu bayrak kazılıydı. İşte bu bayrak dışındaki bez parçaları bizim için birer paçavradan ibarettir." şeklinde konuştu.

"Tek vatan" diyen Erdoğan, tarih boyunca mazlumların son sığınağı ve şefkat limanı olan vatanın bütünlüğünü korumanın boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cudi'de varız. Gabar'da varız. Besler Deresi'nde varız. Kimse topraklarımızı bölemez. Buna gayret edenler, karşısında silahlı kuvvetlerimizi, polisimizi, korucularımızı bulacaktır. Dördüncü olarak 'tek devlet' diyoruz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti'nden başka devletimiz yok. Yok paralelmiş, yok özerk devletmiş asla böyle bir şey söz konusu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin özerkliği sana yetmiyor mu? Nereden çıkarıyorsun bunları. Devletimizi ne PKK'ya, ne PYD'ye ne FETÖ'ye ne DEAŞ'a ne de başka bir güce asla teslim etmedik, etmeyeceğiz. 15 Temmuz'da devletimizi ele geçirmeye çalışanlara, cevabımızı verdik mi? Benzer bir teşebbüste bulunanlar bu cevabı daha ağır bir şekilde alacaklardır. Belediye başkanlarını, milletvekillerini, hakkını arayan 70 yaşındaki ihtiyarları örgüt militanlarına tokatlattılar. Bunlar ne millet bilir, ne bayrak bilir, ne vatan bilir, ne devlet bilir."

- "Kılıçdaroğlu'nun söylediklerine bakmayın"

Tek muhataplarının "millet" olduğunu dile getiren Erdoğan, "Yeni yönetim sistemiyle cumhurbaşkanını dolayısıyla hükümeti sandıkta doğrudan kim belirleyecek? Millet. Böylece oy sandıklarını, mermi sandığıyla değiştirmek isteyenlerin devri sona eriyor." dedi.

Gençlere parlamentoya girmeye hazır olup olmadıklarını sorusunu yönelten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hepinizin girme hakkı var. Onlar Kandil'e gönderiyor, biz sizi parlamentoya çağırıyoruz. Hazır mısınız? 'Yapamaz, edemez', ne demek 'yapamaz', benim dedem Fatih 21 yaşında bir çağ kapatıp bir çağ açtı mı? Biz onların torunlarıyız, yaparız. Artık milletimizle, sizlerle aramıza ne terör örgütleri ne de onların piyonları giremeyecek. İnşallah anayasa değişikliğiyle sıkıyönetim uygulaması tamamen kalkıyor. Diyarbakır sıkıyönetimin ne olduğunu iyi bilir. Olağanüstü hal uygulaması da şu anda olduğu gibi hükümetin ve Meclis'in denetimindedir. Terör örgütleriyle mücadele de ancak kullanılabilir. Onunla sınırlıdır. Kılıçdaroğlu'nun söylediklerine bakmayın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 yıl öncesinde 3 bin 500 dolar olan milli gelirin 11 bin dolara çıktığına işaret ederek, reformları 16 Nisan'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle taçlandıracaklarını anlattı.

Erdoğan, "Şimdi Diyarbakır'dan öyle bir 'evet' sesi yükselsin ki Kandil'in de Pensilvanya'nın da Avrupa'nın da yüreği ağzına gelsin. Hayırcılar kim? Kandil'den ne diyor? 'Hayır' diyor. Şimdi Kılıçdaroğlu diyor ki bizim için, 'çıkmış hayır diyenlere terörist' diyor. Kılıçdaroğlu yalan söyleme ben hayır diyene terörist demiyorum. Kandil 'hayır' diyor bu sese dikkat edin diyorum. Dolayısıyla kişi sevdikleriyle beraberdir. Söyle bana arkadaşını söyleyim sana kim olduğunu. Ben bunu söylüyorum. Dürüstlüğe davet ediyorum. Başka kim diyor? Pensilvanya da 'hayır' diyor." ifadelerini kullandı.

- "Siyasetçinin silahla, çukurla, provakasyonla işi olmaz."

Erdoğan, köprülere, tünellere "hayır" diyenlere rağmen, bu yatırımları yapmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Siyasetçinin işinin "inşa, ihya ve imar ve hizmet etmek, gönül yaparak, halkın ve hakkın rızasını kazanmak" olduğunu belirten Erdoğan, "Biz sizi yaradandan ötürü seviyoruz. Siyasetçinin silahla, çukurla, provakasyonla işi olmaz. Devletin Diyarbakır için, Diyarbakır halkı için gönderdiği kaynakları çarçur ederek, Kandil'e gönderenlerle işimiz olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

"Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının dizelerini vatandaşlarla söyleyen Erdoğan, 16 Nisan'ın aydınlık yarınlar için vesile olması temennisinde bulundu.

Halk oylamasına 15 gün kaldığını hatırlatan Erdoğan, herkesten kapı kapı dolaşmasını istedi.

- Notlar

Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle alana gelişinde Erdoğan'ın yanında, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz, Mehdi Eker ve Çiğdem Karaaslan'ın yanı sıra bölge milletvekilleri de bulundu.

Öte yandan Erdoğan'ın, Diyarbakır'a gelişi sırasındaki uçağına şehrin semalarında F-16'lar eşlik etti.

Şehirde "Diyarbakır'a hoşgeldiniz" ve "kararımız evet" yazılı Türkçe ve Kürtçe afişler asıldı.

Tören alanında vatandaşlarca "Biji serok Erdoğan", "Başkan Erdoğan" sloganları atıldı.

Konuşmalar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler yapımı tamamlanan eserlerin açılış kurdelasını kesti.

(Bitti)

Haber Ara