Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi için imzalar atıldı

Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi için imzalar atıldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 21:05:49

Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi için imzalar atıldı
Türkiye'de ilk defa kurulacak olan "Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (Mükemmeliyet Merkezi)" için imzalar atıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın liderliğinde ilerleyen, modelini Rolls-Royce'un oluşturduğu, Türkiye'nin milli projelerinin temelini oluşturacak endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan proje için Conrad Otel'de imza töreni düzenlendi.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Rolls-Royce'un dünyanın önemli merkezlerinde, ülkelerinde mükemmeliyet merkezleri kurma projesinde Türkiye'yi de belirlemiş olmasının hem Rolls-Royce hem de Türkiye açısından önemli gelişme olduğunu söyledi.

Rolls-Royce, TÜBİTAK ve Türkiye'nin diğer araştırma kurumlarının birlikte bu merkezde Ar-Ge ve prototip üretme konusunda önemli çalışmalar yapacağını dile getiren Işık, bu iş birliğinin hem Rolls-Royce açısından hem de Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon sistemi açısından çok önemli kazançlar sağlayacağına inandığını vurguladı.

Bakan Işık, bu merkezde kazan-kazan felsefesinin hayata geçeceğini aktardı.

Rolls-Royce'un Türkiye'nin jeostratejik konumundan, yaratıcı insan gücünden, hem de Türkiye'nin bu noktadaki imkan ve kabiliyetlerinden yararlanacağını ifade eden Işık, buna karşılık Rolls-Royce'un bilgi birikimi ve teknolojideki geldiği noktadan istifade edeceklerini, ortaya güzel bir iş birliği çıkacağını kaydetti.

Işık, dünyada artık açık Ar-Ge'nin konuşulmaya başlandığını belirterek, Ar-Ge ile inovasyon alanındaki uluslararası iş birliğinin özellikle bilim ve teknolojinin üretiminde önemli katkılar sağladığını söyledi.

- "Çalışmalar yeni teknolojilerin üretimine katkı sağlayacak"

Hükümet olarak Ar-Ge'nin özellikle özel sektör tarafından yapılmasına yönelik destekler verdiklerini anımsatan Işık, bu noktada kendi özel sektörlerine verdikleri desteğin yanında global firmaların Türkiye'de yaptığı Ar-Ge faaliyetlerine de ciddi destekler sağladıklarının altını çizdi.

Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Şundan emin olunuz ki hayata geçecek bu Mükemmeliyet Merkezi Projesi'ne hükümet olarak her türlü desteği vereceğiz. Bu bakımdan karşı karşıya kalınabilecek her türlü zorluğun çözümü için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İnancım bu merkezde yapılacak çalışmaların yeni teknolojilerin üretilmesine ciddi katkılar sağlaması ve bunun sonucunda üretilen teknolojinin Türkiye'de ve İngiltere'de üretime geçmiş olması. Türkiye ile İngiltere özellikle bilim ve teknoloji alanında 2015 yılını Bilim Yılı ilan etmesi vesilesiyle daha yakın çalışmaya başladı. Ve özellikle Newton-Katip Çelebi Fonu vesilesiyle Türkiye ile İngiltere arasında bilim diplomasisinde ciddi bir yoğunlaşma yaşanıyor. Arzumuz ve temennimiz Rolls-Royce'un başlattığı bu 'Türkiye'de mükemmeliyet merkezi kurma, Türkiye'de Ar-Ge yapma' girişimini İngiltere'nin uluslararası ölçekteki şirketlerinin de takip etmesi ve Türkiye ile İngiltere'nin bu noktada daha fazla iş birliği yapması."

- Horsham: "Bu törene katılmak benim için ayrı bir onurdur"

İngiltere Ticaret ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Maude of Horsham ise ticaret ve yatırımın bir zamanlar kimsenin kazanmadığı bir oyun gibi gözüktüğünü belirterek, artık hiç kimsenin böyle düşünmediğini, küresel şirketlerin tüm dünyada yatırım operasyonlarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Bu durumun daha fazla ticaret ve yatırım konsepti iş birliğinin artması anlamına geldiğini bildiren Horsham, böylece bilgi ve bilgi birikimi ile teknolojinin paylaşıldığını aktardı.

Horsham, Rolls-Royce'un "teknoloji, ileri üretim ve tasarım konularında dünya liderlerinden" olduğunu anlatarak, İngiltere hükümetinin son derece güçlü desteğiyle Rolls-Royce'un bilgi birikimini ve tecrübesini tüm dünya ile paylaştığını ifade etti.

Bakan Horsham, "Tabii ki bu kadar önemli bir anlaşmayı imzaladığımız şehrin İstanbul olması, son derece anlamlı. Çünkü İstanbul yüzyıllarca ticaretin merkezi olmuş. İstanbul geçmişte de bugün de dünyadaki bütün ticaret yollarının geçiş noktasında olan bir şehir. Bu anlamda bu törene katılmak benim için ayrı bir onurdur" diye konuştu.

- Mükemmeliyet Merkezi için imzalar atıldı

Konuşmalardan sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın liderliğinde, Milli Savunma, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle ilerleyen "Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (Mükemmeliyet Merkezi)" için imzalar atıldı.

Törende, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Rolls-Royce Küresel Üretim Direktörü Dr. Hamid Mughal da hazır bulundu.

Türkiye'nin milli projelerinin temelini oluşturacak endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi için tasarlanacak Mükemmeliyet Merkezi'nde havacılık alanında üretim kabiliyetlerinin ve teknoloji uygulamalarının geliştirilmesine odaklanan bir kamu-özel ortaklığı kurgulandı.

Modelini Rolls-Royce'un oluşturduğu merkez, zamanla sivil-nükleer, denizcilik ve diğer sektörleri de kapsayacak.

Haber Ara