Dolar

32,2928

Euro

34,7595

Altın

2.391,01

Bist

10.276,88

Fransa'ya yönelik terör tehdidi

Fransa'ya yönelik terör tehdidi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-17 15:02:34

Fransa'ya yönelik terör tehdidi
Fransız Cumhuriyet Savcılığı, ülkedeki askeri hedeflere yönelik saldırı emrinin terör örgütü DAEŞ'in Suriye'deki birimlerinde geldiğini açıkladı.

Savcılık, pazartesi günü askeri hedeflere saldırı hazırlığı içinde oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan üç zanlıya ilişkin bugün basına yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Evlerinde yapılan arama ve sorgulamaların ardından üç zanlının, ülkedeki askeri hedeflere yönelik saldırı emrini DAEŞ'in Suriye'deki biriminden aldığı ortaya çıktı" ifadesine yer verildi.

"Gözaltındaki kişilerin Suriye'de DAEŞ'e katılma planları yaptığı' belirtilen açıklamada, 'DAEŞ'in daha sonra bu kişilerin Fransa'da kalıp askeri hedeflere saldırı hazırlığı yapmalarını istediği' bildirildi.

Açıklamada, "Sorgulamaların ardından savcılığa sevk edilen 17 yaşındaki İsmail K. ve 19 yaşındaki Antonie F. ile 23 yaşındaki Djerbil A. hakkında terör saldırısı hazırlığı içinde olmak suçundan dava açılmasına karar verilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Gözaltındaki kişilerin bu yılın aralık ayı veya gelecek yılın ocak ayında terör saldırılarını gerçekleştirmek için hazırlandıkları kaydedilen açıklamada, Pirene bölgesindeki donanmaya ait Bear kasabasındaki askeri üsse saldırı planlandığı, zanlıların yine üst düzey bir subayın kafasını keserek öldürmeyi ve bütün saldırılarını filme almayı planladıkları belirtildi.

Aynı operasyonlar sırasında gözaltına alınan 16 yaşındaki bir genç ise daha sonra serbest bırakılmıştı.

İçişleri Bakanı Bernard Cezeuneve, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye'ye iç savaşa gidenlerle ilgili başlatılan bir soruşturmanın derinleştirilmesi sonucu söz konusu terör girişiminin engellendiğini belirterek, 23 Haziran'da Paris terörle mücadele savcısının talimatı üzerine, bu kişilerin terör saldırısı hazırlığı içinde olduğu şüphesiyle ön soruşturmanın başlatıldığını ifade etmişti.

Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve üç gün üst üste düzenlenen üç ayrı terör saldırısında, 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü ele geçirilmişti.

Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.

Haber Ara