Dolar

32,2628

Euro

34,7713

Altın

2.398,27

Bist

10.202,78

Fransa'da bölgesel seçimler

Fransa'da bölgesel seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 01:13:01

Fransa'da bölgesel seçimler
Sosyalist Parti (PS) Genel Başkanı ve Başbakan Manuel Valls, "Aşırı sağdan gelen tehdit, henüz bertaraf edilemedi" dedi.

Fransa'da ikinci turu yapılan bölgesel seçimlerinin resmi olmayan sonuçların belli olmasının ardından, ilk turu birinci parti olarak bitiren aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) 13 bölgenin hiçbirinden zaferle çıkamaması üzerine siyasiler açıklamalarda bulundu.

"Aşırı sağdan gelen tehdit, henüz bertaraf edilemedi" ifadesini kullanan PS Genel Başkanı ve Başbakan Valls, liste geri çekme yöntemi sayesinde FN'nin hiçbir bölgenin yönetimine seçilemediğini ifade etti.

Valls, partisine FN'ye karşı verilen emanet oyların da farkında olduklarının altını çizerek asıl gönüllü oyların artması yönünde çalışacaklarını kaydetti.

-"Seçmeden gelen bir uyarıydı"

Merkez sağdan Cumhuriyetçiler'in Lideri eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de "Seçimlerin ilk turu, seçmeden gelen bir uyarıydı" diyerek aşırı sağın artan oylarına dikkati çekti.

FN Lideri Marine Le Pen ise kaybetmediklerini, aksine kazandıklarını dile getirdi. FN adayları karşısında uygulanan tek liste yönteminin şimdilik başarılı olduğunu aktaran Le Pen, bir sonraki seçimlerde ana muhalefette yer alacaklarını söyledi.

"Bölge meclislerinde sayımızı 3 katına çıkardık. Artık Fransa'da iki partili yarışın içinde yer almaya başladık" ifadelerini kullanan Le Pen, destekçilerine teşekkür ederek bunun bir kayıp olmadığını yineledi.

-PS listelerini geri çekmişti

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler ve ortakları, Fransa'daki 13 bölgeden 7'sinin yönetimini aldı.

Hükümetteki PS ve ortakları ise en az 5 bölgenin yönetimine hak kazandı. İlk turdan birinci parti olarak çıkan aşırı sağcı FN ise hiçbir bölgede rakipleri karşısında yeterli oyu alamadı.

Seçimlerin geçen hafta düzenlenen ilk turunda FN'nin 6 bölgede birinci olması sonrası PS, aşırı sağ tehlikesine karşı 3 bölgede listelerini geri çekme kararı almıştı.

PS'nin Lideri Başbakan Valls, partisinin listelerini çektiği bölgelerde seçmenlere merkez sağa oy verme çağrısında bulunmuştu.

Ülkede 2017'de düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ön hazırlığı olarak görülen seçimlerde 13 bölgenin yöneticileri belirleniyor.

Seçimde, 21 bin 500 aday, bölgesel yönetimlerde yer alacak bin 671 kişinin arasına girmek için yarıştı.

Haber Ara