Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Filipinler'de barış sürecinin başlaması

Filipinler'de barış sürecinin başlaması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 10:53:18

Filipinler'de barış sürecinin başlaması
Filipinler'de barış sürecinin başlamasının ardından bölgede bulunan Bağımsız İzleme Heyeti üyesi ve İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, çalışmaları sürdürülen ve sürecin en kritik aşaması olarak nitelenen "Bangsamoro Temel Yasası"nın çok ciddi değişikliklere uğradığını belirterek, "Özellikle kimlik ve zenginliklerin paylaşılması konularında İslami Cephe tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan değişiklikler yapıldı" dedi.

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ve merkezi hükümet arasında 2012'de imzalanan Çerçeve Anlaşması ve 2014'de imzalanan Kapsamlı Anlaşma ile önemli bir noktaya gelen "barış süreci" devam ediyor.

Süreci takip etmek üzere oluşturulan beş kişilik Bağımsız İzleme Heyeti üyesi İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, 14. dönem toplantıları için Filipinler'de bulunuyor. Bu dönemde başkent Manila, Bangsamoro Cotabato, Zamboanga ve Basilan'da devlet, İslami Cephe, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileriyle toplantılar yapılacak.

- "Kabul edilemez değişiklikler"

Bölgede bulunan Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barış sürecinin haziran ayında yapılan sembolik silah bırakma ve 145 gerillanın sivil hayata dönüşü programı sonrası bir bekleme dönemi yaşadığını söyledi.

Oruç, "Sürecin şu an en önemli ve kritik aşaması iki tarafın oluşturduğu bağımsız bir heyet tarafından hazırlanan Temel Yasanın meclisten geçirilmesi" diye konuştu. Oruç, "Temsilciler Meclisi ve Senato yasayı görüşürken, alt komisyonlarda yasa çok ciddi değişikliklere uğradı. Özellikle kimlik ve zenginliklerin paylaşılması konularında İslami Cephe tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan değişiklikler yapıldı" ifadesini kullandı.

Oruç, bu hafta tekrar açılan Meclis'in görüşmelere devam ettiğini, iki tarafın görüşme panelleri ve toplantılar yaparak çözüm geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu süreçte 2016 yılının mayıs ayında yapılacak seçimlerin önemine işaret eden Oruç, "Sürecin nasıl devam edeceğinde adaylar etkili olacak, özellikle yeni başkanın kim olacağı barış sürecinde yeni bir dönüm noktasını oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi MİKC ve hükümet, 27 Mart 2014 tarihinde Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşma ile Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören "Bangsamoro Temel Yasası" hayata geçirilecek.

Çalışmaları sürdürülen "Bangsamoro Temel Yasası", Filipinler Kongre'sinden geçtiğinde Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. 2016'da yapılacak seçimlere kadar yönetimin bir geçiş otoritesi tarafından üstlenilmesi planlanıyor.

Haber Ara