Dolar

32,4137

Euro

34,8246

Altın

2.431,20

Bist

9.993,53

Fas'ta yasa dışı göçle mücadelede 'Afrika cephesi' planı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-08 18:30:43

Fas'ta yasa dışı göçle mücadelede 'Afrika cephesi' planı
Fas Göç ve Yurt dışında Yaşayan Faslılardan Sorumlu Delege Bakanı Abdulkerim Bin Atik, ülkesinin yasa dışı göçle mücadelede "Afrika cephesini" kurmayı planladığını söyledi.

Fas'ın yasa dışı göçle mücadelesini AA muhabirine değerlendiren Atik, "Dünya'da 249 milyon göçmen var, bu göçmenlerden 32 milyonu Afrika asıllı. 32 milyon Afrikalı göçmenin ise 16 milyonu Afrika Kıtası'nda bulunuyor. Bu, Afrika'nın genç nüfusu ve iş potansiyeli göz önüne alındığında normal rakamlar. Fas'a, 2017 yılında yasa dışı yollarla giren 26 bin civarında göçmen resmi oturum talebinde bulundu. Ülkemiz göçmenlerle entegrasyon merkezleri sayesinde bu talepleri resmi yollardan kabul ediyor." dedi.

-"Yasa dışı göçle mücadelede "Afrika cephesini" kurmayı planlıyoruz"

Dünyanın yasa dışı göçü önlemek için bir takım mekanizmalar üzerinde çalıştığına dikkati çeken Atik, "Dünya'da yasa dışı göçle mücadeleye destek olmak için ülke olarak yasa dışı göçle mücadelede Afrika cephesini kurmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Ülkesinin göçmenlere yönelik uyguladığı entegrasyon programı hakkında da bilgi veren Atik, "2014 yılında başlattığımız göçmen entegrasyon programı kapsamında 95 göçmen entegrasyon merkezi kurduk. Yasa dışı yollarla ülkeye giren göçmenler, bu merkezlere başvurarak yasal oturum iznine sahip oluyorlar. Göçmenlerin başta eğitim olmak üzere sağlık, çalışma ve barınma haklarını elde etmelerini hedefleyen program başarılı bir şekilde devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bölge ülkeleri ile bu sorunla mücadele kapsamında birçok ikili iş birliğine imza attıklarını kaydeden Atik, ülkesinin göç aldığı zor durumdaki ülkelere katkıda bulunmak için bir fırsat olarak değerlendirildiğini belirtti.

Afrika ülkelerinden Avrupa'ya geçiş yolu olarak kullanılan Fas'ta yaklaşık 40 bin civarında yasa dışı göçmen bulunduğu düşünülüyor.

Haber Ara