Dolar

32,3747

Euro

34,7361

Altın

2.394,49

Bist

10.208,65

Eski Başbakan Davutoğlu Darbe Komisyonuna bilgi verdi

ANKARA (İHA) â€' TBMM 15 Temmuz Darbe Komisyonuna yazılı olarak bilgi veren eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, 'Sayın Başbakanımızla yaptığımız bu değerlendirme neticesinde ve talimatı doğrultusunda BM Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'de bulunduğum sırada Gülen'le bir görüşme gerçekleştirdim' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-12 13:00:54

Eski Başbakan Davutoğlu Darbe Komisyonuna bilgi verdi
ANKARA (İHA) â€" TBMM 15 Temmuz Darbe Komisyonuna yazılı olarak bilgi veren eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, "Sayın Başbakanımızla yaptığımız bu değerlendirme neticesinde ve talimatı doğrultusunda BM Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'de bulunduğum sırada Gülen'le bir görüşme gerçekleştirdim" dedi.

Davutoğlu, TBMM 15 Temmuz Darbe Komisyonuna yazılı olarak bilgi verdi. Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasına ilişkin olarak, "Yıllarca vesayetle mücadele eden Sayın Başbakanımız ve hükümetimiz, bu cüretkar girişimi vesayetin yeni bir türü olarak değerlendirmiş ve kesin bir kararlılıkla karşı durmuştur. MİT Müsteşarı Sayın Fidan, savcılık çağrısının ardından Sayın Başbakanımıza bilgi vermek için aradığında hasbelkader Sayın Başbakanımız ile birlikte aynı arabada İstanbul'da muhterem vaizlerimizden İbrahim Subaşı'nın cenazesinden Ankara'ya dönmek üzere havaalanına gidiyorduk. Sayın Başbakanımız, bu hamleyi yargı bürokrasisinin iktidara siyaset dayatması olarak değerlendirerek, son derece kararlı bir tutumla kesinlikle ifade vermeye gitmemesi talimatını verdi. Hemen ertesi gün sabah verdiğim bir mülakat aracılığıyla ben de aynı kararlı tavrı kamuoyu ile paylaştım. MİT Müsteşarı Sayın Hakan Fidan'ın gerek dış istihbarat, gerek MİT'in araç ve zihniyet açısından çağdaşlaştırılması yönünde çok başarılı hizmetler yürüttüğünün, bu çalışmalar dolayısıyla hedef alındığının ve bu çalışmaların başarıya ulaşmasının devletimiz ve milletimiz için büyük önem taşıdığının altını çizdim. Bu olay, o döneme kadar daha çok dini cemaat ve sivil toplum hareketi olma nitelikleriyle öne çıkan bu yapının gerçek niteliği ve hedefleri konusundaki soru işaretlerini pekiştirdi" ifadelerini kullandı.

Fetullah Gülen ile görüşmesine ilişkin olarak ise Davutoğlu, "Bu çerçevede 2013 BM Genel Kurulu toplantısına seyahatim öncesinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığımız değerlendirmede, bu yapının gittikçe artan bir şekilde Türkiye karşıtı çevrelerce kullanılmaya müsait hale gelmesi hasebiyle Gülen'in daha önce yapılan çağrılar çerçevesinde Türkiye'ye getirilerek kontrol altına alınmasının gerekli olduğu kanaatine vardık. Sayın Başbakanımızla yaptığımız bu değerlendirme neticesinde ve talimatı doğrultusunda BM Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'de bulunduğum sırada Gülen'le bir görüşme gerçekleştirdim. Gülen ile Eylül 2013'te gerçekleştirdiğim görüşme kişisel bir tercih sonucunda veya bir yakınlık gösterisi mahiyetinde şahsi bir ziyaret olmayıp, Başbakanımız Sayın Erdoğan'ın bilgisi ve izni doğrultusunda, 7 Şubat sonrasında söz konusu yapı mensuplarının o döneme kadar düşündüğümüz bir sivil toplum örgütü olmanın ötesinde, devlet iradesinden bağımsız ve devlet hiyerarşisi dışında bir yapılanma içerisinde olduğu kanaatimizin oluşması üzerine muhatabına somut mesajları doğrudan iletmek amacına matuftu. Bu görüşmede Sayın Başbakanımızla gerçekleştirdiğimiz istişare çerçevesinde açık bir şekilde gerekli uyarılarda bulundum. Ülkemize dönüşümde bu görüşmeyi ve edindiğim intibayı Sayın Başbakanımıza aktardım. Bu çerçevede kendisini samimi görmediğimi, zaman kazanmaya çalışır bir intiba verdiğini ve bu kritik süreçte dikkatli olmamız gerektiğini ifade ettim" dedi.

Rus uçağının düşürülmesinden de bahseden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Talimatını verdiğim angajman kuralları Rusya dahil hiçbir ülkeyi hedef almamıştır, ancak aynı angajman kuralları hangi ülkeden olursa olsun savaş şartlarındaki bir ülkeden hava sahamızı ihlal eden bütün hava araçlarını kapsamıştır. Bu olayda uçağı düşüren pilotun FETÖ/PDY ile irtibatlı olup olmadığı hususuna gelince, angajman kuralları konusunda talimat veren bir Başbakanın, Genelkurmay Başkanı ya da Hava Kuvvetleri Komutanının bu angajman kurallarının hangi askerimiz tarafından nerede ve ne zaman uygulanacağı konusunu öngörmesi mümkün değildir. Çünkü ihlalin nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği bilinemez. Esasen angajman kurallarına ilişkin talimatın tarafımdan verildiğine ilişkin açıklamayı yapma nedenlerinden birisi de Sayın Genelkurmay Başkanımızın haklı bir gerekçe ve kaygı ile uçağın düşürülmesine ilişkin spekülasyonların görev yapmakta olan TSK mensuplarının angajman kurallarını yerine getirirken tereddüt göstermeleri sonucunu doğurabileceğini iletmesidir."

Haber Ara