Dolar

32,2909

Euro

34,8209

Altın

2.409,37

Bist

10.267,09

Endonezya'daki yerel seçimler

Endonezya'daki yerel seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-09 21:16:45

Endonezya'daki yerel seçimler
Endonezya'da ilk defa 264 seçim bölgesinde eş zamanlı gerçekleştirilen yerel seçimde oy kullanma işlemi sona erdi.

Yaklaşık 100 milyon seçmen, 9 vali ve 255 belediye başkanını belirlemek için 246 bin 576 sandıkta oy kullandı.

Yasal Koordinasyon Siyasi ve Güvenlik İşleri Bakanı Luhut Binsar Panjaitanö, yaptığı basın açıklamasında, Endonezya tarihinde ilke defa gerçekleşen eş zamanlı seçim sisteminin başarıyla tamamlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

"Bütün dünyanın gözü Endonezya'da yapılan yerel seçimlerin üzerinde" diyen Panjaitanö, Endonezya'nın temiz bir oylamayla demokratik bir ülke olduğunu tüm dünyaya göstermesinin önemini vurguladı.

Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla ise ülke tarihinde ilk defa gerçekleştirilen eş zamanlı seçimlerin daha verimli olduğunu ifade etti.

"Bu sistemle seçim maliyetleri asgariye ineceği gibi kargaşanın da önü alınmış olacaktır" diyen Kalla, seçim bölgelerinin sayısının artırılmasıyla, halka daha iyi hizmet ulaştırılmasının mümkün olacağını kaydetti.

- "Yerel seçimlerde yeni uygulama"

Bir önceki seçimlerde Güney Tanggerang Belediye Başkanı olan ve bu seçimlerde yeniden aday olan Airin Rachmi Diany, ailesiyle birlikte oy kullandı. Seçimlerin ülke için hayırlı olması temennisinde bulunan Diany, "Bugün yerel seçimlerde yeni bir uygulamayı tecrübe ediyoruz. İnşallah halkın teveccühüyle yeniden başkanlığa seçileceğimi tahmin ediyorum" diye konuştu.

Güney Tanggerang'da oy kullanan Rita Algamar adlı seçmen, yeni uygulanan sisteme dikkat çekerek, "Bu sistemin ülkemize daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bugün oyumu kullanarak ülke demokrasisine destek olduğumu düşünüyorum" dedi.

- 5 bölgede seçimler daha sonra yapılacak

Öte yandan, 269 seçim bölgesinden beşinde yasal işlemlerdeki aksaklıklardan dolayı oy kullanma işlemi iptal edildi. Oy kullanma işlemlerinin iptal edildiği bölgelerde seçimin ileri bir tarihte yapılacağı açıklandı.

Yerel seçim nedeniyle tüm ülkede resmi tatil ilan edilirken, seçimlerin güvenli şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla 200 bin polis ve asker görev yaptı.

Haber Ara