Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 13:00:19

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç:
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun önceden planlanmış olan Lüksemburg'taki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'na katılacağını söyledi.

Sözcü Bilgiç, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Bilgiç, Mevlüt Çavuşoğlu'ndan pazar günü görevi devralan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun, daha önceden planlanmış olan ve 4-5 Eylül'de Lüksemburg'da gerçekleştirilecek AB Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'na iştirak edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu'nun 4 Eylül Cuma akşamı AB üyeleri ve aday ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşecek yemeğe katılacağını belirten Bilgiç, "5 Eylül Cumartesi de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile beraber, diğer dışişleri bakanlarının katılımlarıyla gerçekleşecek toplantıya iştirak edecek. AB ile işbirliğimizi kuvvetlendirmek açısından bu toplantılar çok önemli. Toplantıda, bölgesel krizler ve özellikle göç konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunacak" dedi.

Kilis'te bir karakola, dün Suriye tarafından açılan ateşte bir askerin şehit olması, bir askerin de kaybolmasıyla sonuçlanan saldırıyla ilgili soruya Bilgiç, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) açıklaması dışında ilave edeceğim bir husus bulunmuyor" yanıtını verdi.

- "Hep olduğu gibi DAEŞ terör örgütüyle kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz"

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde aday olmak üzere bazı bakanlık mensuplarının dün itibariyle istifalarını sunduğunu belirten Bilgiç, "Büyükelçi Hulusi Kılıç, Büyükelçi Mehmet Niyazi Tanınır, Duşambe Büyükelçisi Öztürk Yılmaz, İç Denetçi Mikail Yılmaz, Danışman Dilek Ertürk, seçimlerde aday olmak için görevlerinden istifa etmiş bulunuyorlar" dedi.

"DAEŞ'e karşı, koalisyonla birlikte yürütülen hava operasyonlarının yanı sıra kara harekatı düşünülüyor mu?" sorusuna ise Bilgiç şöyle cevap verdi:

"Başbakanımız, daha önce yaptığı konuşmalarda, bu aşamada bir kara harekatı düşünmediklerini ama ülkenin güvenliğini tehdit edecek her türlü unsura karşı Türkiye'nin kararlılıkla her türlü adımı atabileceğini söyledi. Bu çerçevede, herhangi bir değişiklik yok. DAEŞ terör örgütüne karşı ABD ile ortak hava harekatlarının yapılmasıyla hedeflerinin vurulduğunu, ortak uçuşların yapıldığını biliyoruz. Bundan sonra da daha önce olduğu gibi DAEŞ terör örgütüyle kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Bunun dışında herhangi bir yeni unsur yok."

Almanya'da casusluk iddiasıyla yargılanan ve duruşmaları 9 Eylül'de başlayacak olan 3 Türk vatandaşıyla ilgili soru üzerine Bilgiç, "Her Türk vatandaşıyla olduğu gibi, yurt dışında doğal olarak hukuki destek isteyen ve bu konuda iradesini ortaya koyan herkese imkanlar ölçüsünde yardım ediyoruz. Özel olarak bu 3 kişiyle ilgili bizden nasıl bir destek ve talepte bulunduklarını bilmiyorum" dedi.

- Tayland'daki bombalı saldırı

Bilgiç, Bangkok'ta gerçekleşen patlamayla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Bangkok saldırısıyla ilgili, 29-31 Ağustos'ta 2 şüphelinin sorgulandığını biz Tayland makamlarından ve basınından öğrenmiştik. Yakalanan şahsın üzerinden sahte Türk pasaportu çıktığı zaten basına yansıdı. Fotoğraflardan da bu pasaportun sahte olduğu anlaşılabiliyordu. Fakat ne yazık ki bu kişi yakalanır yakalanmaz, şahsın Türk olduğuna dair bazı basın organlarında yanlış bilgiler yer aldı. Bizim Tayland Büyükelçiliğimiz, şahsın Türk olmadığını açıkladı. Bunun dışında, dün itibariyle de Ankara'daki Tayland Büyükelçiliği de konuyla ilgili kesinlik olmadığına dair açıklama yaparak olayı netleştirdi. Ağustos'ta Kamboçya-Tayland sınırında yakalanan bir kişinin, üzerinde Çin pasaportu çıktığı basında yer aldı. Tabiatıyla bu konuda en doğru bilgiler Tayland makamlarınca verilmeli. Bangkok Büyükelçiliğimiz, Tayland makamlarıyla temas halinde. Bakanlığımız, Interpol üzerinden de bazı bilgiler talep etti ama henüz yanıt alamadık."

Bir İngiliz vatandaşının, 4 çocuğuyla Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerken tutuklandığına dair soru üzerine Bilgiç, özel olarak bu aileyle ilgili bilgisinin olmadığını kaydederek, "Biz yabancı terörist savaşçıların Suriye geçişine karşı çok ciddi tedbirler alıyoruz" dedi.

Bilgiç, soru üzerine Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'dan boşalan müsteşarlık koltuğuna atama yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgiye sahip olmadığını belirtti.

Diyarbakır'da tutuklanan Amerikan haber kuruluşu Vice News'in çalışanı 3 gazeteciyle ilgili adli sürecin beklenmesi gerektiğini söyleyen Bilgiç, "Vice News çalışanlarının, DAEŞ terör örgütü ile bağlantılı olabilecekleri iddiasıyla gözaltına alındığını biliyoruz. Bu konuda yorum yapmadan önce, Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Adli makamlar gerekli durumlarda tahkikat yapabilirler. Bağımsız yargı tarafından alınacak kararı beklemek gerekir" şeklinde konuştu.

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda ise Bilgiç, "Eski Bakanımız konuyla ilgili olarak gerekli bilgileri vermişti. Bu sadece Dışişleri Bakanlığını ilgilendiren bir süreç değil aynı zamanda Adalet ve İçişleri Bakanlıklarını ilgilendiren bir konu. Gerekli yazılar bize geldiğinde bekletmeden gerekeni yapıyoruz. Savcılarla da ilgili gerekli işlemler kararlılıkla yerine getiriliyoruz" dedi.

Haber Ara