Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 19:08:22

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve AB'nin, Irak, Libya, DAEŞ, terör, göç ve tüm bu olumsuz gelişmelerin yansımaları dahil her alanda birlikte hareket edeceğini ve işbirliği yapacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, AB Dışişleri Konseyi sırasında katıldığı çalışma yemeğinden çıkışta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile bu tür görüşmelere devam etmek istediğini kaydetti. Türkiye'nin müzakere eden bir ülke olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Her ne kadar müzakere sürecinde bugüne kadar siyasi engeller olsa da son zirvede ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırma konusunda birlikte karar aldık. Dolayısıyla bunu da yerine getirmemiz lazım. O yüzden bakanlar ve diğer düzeylerde temaslarımız devam edecek" dedi.

Bugün 17. faslın açılacağına dikkati çeken Çavuşoğlu, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin bu kapsamda 25 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini, tarih konusunda kendilerine cevap verileceğini söyledi.

Yeni fasılların açılması için de çalışmalar yapıldığının altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam ett:

"Aynı şekilde Geri Kabul Anlaşması ile beraber vize serbestisi için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında yüksek düzeyli ekonomi ve enerjiyle ilgili mekanizmaları işleteceğiz. Gümrük Birliği'ni güncelleyeceğiz. Ama Suriye, Irak, DAEŞ, terör, göç ve tüm bu olumsuz gelişmelerin yansımaları, Libya dahil, Türkiye ve AB her alanda birlikte hareket edecek, işbirliği yapacak. Esasen üye ülkelerin bakanlarından gelen sorular ve yorumlara baktığımız zamanda özellikle güvenlik konusu, göçmen konusu, bölgelerdeki gelişme, Libya'daki durumun nasıl düzeltileceği, Suriye'deki siyasi çözüm görüşmelerinin ne olacağı gibi konuları değerlendirme imkanı bulduk. Çok verimli bir çalışma yemeğini gerçekleştirmiş olduk."

Çavuşoğlu, yemeğin arından Brüksel'de bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile AB yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek ve 17. faslın açılacağı Hükümetler Arası Konferans'a katılacak.

17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslı, Brüksel'de gerçekleştirilecek Türkiye-AB Hükümetler Arası Katılım Konferansı'nda müzakerelere açılacak. Ekonomik ve Parasal Politika faslının açılması ile Türkiye'nin katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15'e yükselecek.

Ekonomik ve Parasal Politika faslı temel olarak, üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını kapsıyor. Fasıl ayrıca pek çok alanda daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasını ve üye ülkeler arası ekonomik koordinasyonu güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeleri içeriyor.

Haber Ara