Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)

'Bugün yaşadığımız Avrupa'da ve dünyada medeniyetler ittifakına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü artık Avrupa'da ve batıda artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük, İslam karşıtlığı, ne kadar aşırıcılık varsa had safhaya ulaştı ve çok tehlikeli bir boyuta geldi. Bunu nasıl durduracağız? Buna kafa yormamız lazım'- 'Dünyadaki tüm Türklerin temsilcilerini inşallah bu

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-15 14:17:40

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün yaşadığımız Avrupa'da ve dünyada medeniyetler ittifakına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü artık Avrupa'da ve batıda artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük, İslam karşıtlığı, ne kadar aşırıcılık varsa had safhaya ulaştı ve çok tehlikeli bir boyuta geldi. Bunu nasıl durduracağız? Buna kafa yormamız lazım." dedi.

Çavuşoğlu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre Merkezi'nde iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, turizmciler ve muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda, Çanakkale'nin, 18 Mart'ta temelini atacakları deniz üzerindeki en uzun köprüyle daha güzel olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı olarak görevlerinin Türk bayrağını her yerde dalgalandırmak, ülkenin çıkarlarını korumak, vatandaşların her yerde en iyi şekilde temsilini yapmak olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Yurt içinde nasıl vatandaşlarımızın hizmetindeysek, yurt dışında da vatandaşlarımızın 7 gün 24 saati esasıyla hizmetindeyiz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, diploması görevlerinin dışında arkadaşlarına her zaman verdikleri net bir talimatın bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"O şehirde ve o ülkede turizm ve ticaret müşaviri olsun veya olmasın her bir büyükelçimiz ve başkonsolosumuz aynı zamanda turizm müşaviri gibi, turizm elçisi gibi, aynı zamanda ticaret müşaviri olarak çalışacak ve iş adamlarımızın yatırımlarını takip edecek, işini takip edecek ve ticaretimizin artması için de iş adamlarımızı muhataplarıyla buluşturacak. Türkiyemizin insanlarını ve ürettiğimiz ürünleri, en iyi şekilde tanıtacak. Bu anlayışla çalışıyoruz. Yani girişimci diplomasiyle çalışmamız lazım. Bugün dünya çok değişiyor, Türkiye de çok değişiyor. Değişimin gerisinde kalamayız. Ama değişim nereden nereye gidiyor? Bunu da çok iyi takip etmek lazım."

Yaptıkları araştırmalarda ekonominin 140 kilometre hızla batıdan doğuya doğru gittiğini gözlemlediklerini aktaran Çavuşoğlu, "Yeni yeni ekonomik güçler ortaya çıkıyor. 2050 yılında Afrika'nın potansiyeli ne olacak? Bizim yaptığımız ve takip ettiğimiz araştırmalara göre Afrika'nın 2050 yılında dünya ekonomisine katkısı 49-50 katrilyon dolar olacak. Bu çok ciddi bir rakam. Bunları çok iyi değerlendirmek lazım. O yüzden girişimci dış politika. Çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Ne yapabiliriz? Bunu düşünmeliyiz." ifadelerini kullandı.

-Ukrayna ile anlaşma

Çavuşoğlu, kendileri için dış ticaret anlaşmalarının da çok önemli olduğuna değinerek bunun için de yoğun bir çalışma içinde bulunduklarının altını çizdi.

Vizelerin kaldırılmasıyla ilgili de çalışmalar yaptıklarını, AB ile bunun mücadelesini verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, "Dün işte Ukrayna ile imzaladık. Artık Türkiye'ye Ukrayna vatandaşları veya bizim vatandaşlarımız Ukrayna'ya pasaportsuz girecek. Ukrayna vatandaşlarının sadece yüzde 30'unun pasaportu var. Ona rağmen geçen sene 1 milyon 25 bin Ukraynalı nüfus geldi ülkemize. Vatandaşlarımızın özgürce gidebilmelerini, onların özgürce gelebilmelerini sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Karar masasında bizim mutlaka olmamız lazım"

Türkiye olarak her platformda öncü olmak zorunda bulunduklarını ve bunun da mücadelesini verdiklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün yaşadığımız Avrupa'da ve dünyada medeniyetler ittifakına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü artık Avrupa'da ve batıda artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük, İslam karşıtlığı, ne kadar aşırıcılık varsa had safhaya ulaştı ve çok tehlikeli bir boyuta geldi. Bunu nasıl durduracağız? Buna kafa yormamız lazım. Ama diğer uluslararası örgütler nezdinde de bizim aktif olmamız lazım. Asya'daki Orta Asya'daki her türlü örgütün içinde Türkiye'nin olması lazım. Karar masasında bizim mutlaka olmamız lazım."

Çavuşoğlu, kurdukları Türk Konseyi, Türk Keneşi ile Türk dünyasını birleştirmek için çalıştıklarını da anlattı.

Türk Parlamenter Asamblesi'nin de gayet aktif bir şekilde çalışmaya başladığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi de tüm dünyadaki akraba topluluklarımızı ve Türkleri bir araya getirmek istiyoruz. Bunun için de en küçük Türk gruplarının bile temsilcilerini inşallah bir araya getireceğimiz bir Türk zirvesi yapacağız. Dünyadaki tüm Türklerin temsilcilerini inşallah bu sene içinde yıl sonuna doğru bir araya getirmeyi düşünüyoruz ki, yurt dışındaki kardeşlerimize de yalnız olmadığını hissettirmemiz lazım. İşte girişimci dış politikamızın bir ayağı da çatışmaların durması, barış için çaba sarf etmek ve siyasi çözüm için kafa yormak. Bugün Suriye'de siyasi çözüm için Rusya ile beraber bizim kadar aktif olan hiç bir ülke yoktur. Halep'teki 45 bin insanın kurtarılmasında kimse bizim kadar hassas olmadı. Hem girişimci hem vicdani politikamızın birleşmesidir. Sadece vicdanen üzülmek yetmez. Adım atacaksınız, o insanları oradan kurtaracaksınız. Kurtarmak için bir şeyler yapacaksınız."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgesindeki istikrarın kendileri için çok önemli olduğunu da ifade ederek, bunun için de oldukça hassas ve çözüm odaklı davrandıklarını, sorunların çözümüne çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.

(Bitti)


Haber Ara