Dolar

32,2661

Euro

34,7897

Altın

2.402,04

Bist

10.179,62

DAEŞ'in kaçırdığı çocuğunu istiyor

DAEŞ'in kaçırdığı çocuğunu istiyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 13:34:18

DAEŞ'in kaçırdığı çocuğunu istiyor
EŞBER AYAYDIN - Irak'ta DAEŞ üyelerinden kurtulmak için intihar eylemcilerinin kullandığı ceketle güvenlik güçlerine teslim olan 14 yaşındaki Useyd Barho'nun İzmir'de yaşayan ailesi, çocuklarına kavuşacağı günü bekliyor.

Baba Ahmed Barho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki savaşın ailesini tehdit etmesi nedeniyle geçen yıl Türkiye'ye gelerek İzmir'e yerleştiklerini, eşi ve çocuklarıyla Irak'taki bir hapishanede bulunan oğullarını tekrar görme umuduyla yaşadıklarını söyledi.

Suriye'nin Halep kentine bağlı Mumbuç kasabasında taksicilik yaptığı dönemde 9'uncu sınıf öğrencisi olan oğlu Useyd'in okula gitmek için evden ayrıldığını ve akşam eve dönmediğini belirten Barho, tüm aramalara rağmen oğullarının izine ulaşamadıklarını ifade etti.

Oğlunu 2 ay sonra televizyon izlerken tesadüfen gördüğünü, üzerindeki bombalarla güvenlik güçlerine teslim olan çocuğunun kendi oğlu olduğunu fark ettiğini ve büyük şaşkınlık yaşadığını dile getiren Barho, "Televizyonlarda DAEŞ'in oğlumu kaçırdığı, Suriye'de çeşitli şehirlere götürdüğü söylendi. Oğlum DAEŞ'ten kaçmak için intihar eylemcisi olmak istediğini söylemiş. Eline bir silah vermişler, üzerine bomba yerleştirmişler ve Bağdat'a göndermişler. Ancak kendisini patlatmayarak polislerin yanına gitmiş ve teslim olmuş" dedi.

- "İlk gördüğümde ağlamaya başladım"

Oğlunu televizyonda gördüğü zaman ağlamaya başladığını aktaran Barho, intihar eylemcisi olduğunu öğrenince ailesinin travma yaşadığını kaydetti.

Oğlundan televizyondaki görüntülerden sonra 6 ay boyunca haber alamadıklarını ve bu dönemde kimseye ulaşamadıklarına değinen baba Barho, 1 ay önce oğlunun kendisini telefonla aradığını, 12 yıl hapis cezası aldığını ve Irak'taki bir cezaevinde tutulduğu bilgisini verdiğini anlattı.

Bölgede yaşanan durum nedeniyle oğlunu ziyaret edemediğini dile getiren Barho, cezaevinin haftada 1 kez telefonla görüşme izni verildiğini belirterek, "Yetkililerden yardımcı olmalarını, çocuğuma beni kavuşturmalarını istiyorum. Orada oğluma bir zarar gelir diye korkuyorum. Yaşı küçük, onun bana geri verilmesini istiyorum. Irak Büyükelçiliğine gittim iki kez dilekçe verdim herhangi bir sonuç alamadım. Son olarak BM'ye ve Uluslararası Af Örgütü'nün Irak masasına müracaat ettim. Ancak henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadım" şeklinde konuştu.

Geçen yıl aralık ayında Bağdat'ta Şii camisinin önündeki güvenlik görevlilerine teslim olan Barho'nun görüntüleri, ABD ve İngiltere kamuoyunda yankı uyandırmış, gazete ve televizyonlarda geniş yer almıştı.

Haber Ara