Dolar

32,2673

Euro

34,7808

Altın

2.413,31

Bist

10.267,09

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Türkiye'nin ekonomik büyüme oranının sevindirici olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 17:50:22

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Türkiye'nin ekonomik büyüme oranının sevindirici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, Türkiye'nin ekonomik büyüme oranının sevindirici olduğunu ifade etti.

"Yüzde 2,9 büyüme gerçekten çok sevindirici bir oran"

Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına ilişkin bilgi veren İbrahim Kalın, "Dünyanın büyük ekonomilerinin büyüme oranlarına baktığınız zaman Amerika gibi, Avrupa gibi ekonomilerine baktığınız zaman yüzde 2,9 büyüme gerçekten çok sevindirici bir oran. Bu vesileyle milli gelirimiz de yüzde 10'dan fazla artarak 2 trilyon 590 milyar liraya ulaşmış. Bu hesaplama çerçevesinde TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başına düşen gelir 10 bin 807 dolar olarak gerçekleşmiş. Tabii 2016 yılında yaşadıklarımızı dikkate aldığımız zaman bu rakamların hakikaten Türkiye'nin ekonomisinin bünyesel gücünü göstermesi açısından dikkat çektiğini ifade etmemiz gerekir. Çünkü 2016'da kanlı bir darbe girişimini püskürttük, buna rağmen ve buna ilaveten PKK, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadelemiz devam ederken ve Türkiye Fırat Kalkanı Harekatını gerçekleştirmek suretiyle sınırında ciddi bir güvenlik alanı oluşturdu. Bütün bunlar yaşanırken bildiğiniz gibi 3. köprünün açılışı yapıldı, Avrasya Tüneli açıldı, 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nün ihalesi yapıldı ve temel atma töreni gerçekleştirildi. Bütün bunlara baktığınız zaman Türkiye'nin bu büyük projeleri hayata geçirme noktasında güçlü irade ortaya koyduğunu, ekonomik mali disiplin içerisinde hareket ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla içeride ve dışarıda planlanan komplolara, kumpaslara, çeşitli finansal operasyonlara rağmen Türk ekonomisinin gücünü göstermesi açısından bu rakamları zikretmekte fayda var. Bu aynı zamanda siyasi istikrarın ekonomik büyüme açısından ne kadar önemli olduğunu da bir defa daha gösteriyor. Dolayısıyla 16 Nisan halkoylamasına doğru giderken siyasi istikrar vurgusunu ekonomi ile birlikte tekrar değerlendirmekte fayda var" dedi.

"Bölücü terör örgütü ile Kürt vatandaşlarımız arasında çok kesin ve net bir ayrım yapıyoruz"

Özellikle son dönemde yürütülen kapsamlı terörle mücadele operasyonları çerçevesinde çok önemli mesafeler alındığını kaydeden Kalın, "Özellikle son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bölücü terör örgütünün etkin olduğu bölgelerde yürütülen operasyonlar sayesinde vatandaşlarımızın ciddi bir nefes aldığını görüyoruz. Eminim siz de gazeteciler olarak bunu takip ediyorsunuzdur. Bu vesileyle şunun da altını çizmek isterim, bu mücadele bir terör örgütüne ve onun uzantılarına karşı verilen bir mücadeledir. Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi kariyeri boyunca altını ısrarla çizdiği bir hususu bu vesileyle hatırlatmak istiyorum, o da bir bölücü terör örgütü ile Kürt vatandaşlarımız arasında çok kesin ve net bir ayrım yapıyoruz. Bunlar terör örgütleridir, terör örgütleri mensuplarıdır ve asla Kürt vatandaşlarımızı ve kardeşlerimizi temsil etmezler. Gerek Türkiye'de, gerek Suriye'de yürüttüğümüz, gerekse Irak sahasında yürüttüğümüz operasyonlar terörle mücadele kapsamında, asla ve asla Kürtlere dönük bir operasyon değildir. Terör; ırkı, dini, dili ne olursa olsun son tahlilde terördür. Bunlardan bağımsız olarak terör örgütleridir ve bunlarla mücadele gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın yarın Diyarbakır'da yapacağı konuşmada da bu çerçevede mesajlar vereceğini ifade etmek isterim" diye konuştu.

"FETÖ Türkiye'ye karşı bir takım kampanyaları yapmaya çalışıyor"

15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütüne karşı mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Kalın, "Türkiye içerisinde imkan ve kabiliyetleri tükenen bu ihanet şebekesi, bu işgal şebekesi, FETÖ terör örgütü şimdi elindeki imkanları yurt dışında harekete geçirmek suretiyle Türkiye'ye karşı bir takım kampanyaları yapmaya çalışıyor" açıklamasında bulunarak, dünyanın neresinde olursa olsun ihanet şebekesine karşı mücadelenin her platformda devam edeceğini ifade etti.

"Türkiye terör örgütlerine karşı etkin bir mücadeleyi bundan sonra da devam ettirecektir"

Kalın, Fırat Kalkanı Harekatının tamamlanmasına ilişkin olarak ise şunları kaydetti:

"Mart 2017 tarihi itibariyle de bu operasyonun başarıya ulaştığını memnuniyetle ifade edebilirim. Bu süre içerisinde ne oldu, Türkiye Cerablus'tan El Bab bölgesine kadar olan yaklaşık 2 bin 100 kilometrekarelik alanı DEAŞ terör örgütünden ve diğer terör unsurlarından tamamen temizlemiş oldu. Bununla birçok gerçek ortaya kondu. 'DEAŞ'la mücadelede YPG-PYD en etkili tek güçtür' efsanesi çöktü. Cerablus'ta, Azzez'de, Rai'de, El Bab'da oranın kendi vatandaşları, mensupları, sakinleri buralara dönmeye başladı. Şu anda orada bu güvenlik operasyonlarından sonra da yoğun bir yeniden yapılandırma faaliyeti devam ediyor. Fırat Kalkanı Harekatının ardından Türkiye buradaki güvenlik risklerine ilgisiz kalacak ya da angaje olmayacak gibi bir mana çıkartılmamalı, tam tersine şu anda fiilen de bu bölgedeki güvenlik tedbirlerimiz en üst düzeyde devam etmektedir. Türkiye hem Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 51. maddesi çerçevesinde hem de kendi ulusal güvenlik öncelikleri atıfla bu bölgede sınır bölgesinde ve diğer alanlarda terör örgütlerine karşı etkin bir mücadeleyi bundan sonra da devam ettirecektir."

Haber Ara