Dolar

32,4636

Euro

34,8492

Altın

2.430,15

Bist

9.915,62

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Erdoğan: (6)- 'Bunların hepsi tepeden tırnağa yalan. Şu anda bir defa Suriyeli kardeşlerimizin vatandaş olanları ve oy kullanma hakkına sahip olanları neredeyse sıfırdır. Yok denecek noktadadır. Biliyorsunuz vatandaşlıktan sonra bu oy kullanma süreciyle ilgili belli bir süre var. O süreye eğer ulaşabilmiş ve yetişebilmişse böyle bir hakkı elde edebilir. Yoksa, o süreye yetişememişse bir defa seçm

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-13 23:31:37

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyelilerin referandumda oy kullanacağı söylentilerine ilişkin, "Bunların hepsi tepeden tırnağa yalan. Şu anda bir defa Suriyeli kardeşlerimizin vatandaş olanları ve oy kullanma hakkına sahip olanları neredeyse sıfırdır. Yok denecek noktadadır. Biliyorsunuz vatandaşlıktan sonra bu oy kullanma süreciyle ilgili belli bir süre var. O süreye eğer ulaşabilmiş ve yetişebilmişse böyle bir hakkı elde edebilir. Yoksa, o süreye yetişememişse bir defa seçmen olma vasfına vatandaş olma yeterli değil. O süreler var. Onları yakalaması lazım." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber-ATV ortak canlı yayınında "Cumhurbaşkanı ile Gündem Özel" programında konuştu.

Hollanda'nın skandal tavrına karşı meydanlara dökülen vatandaşlara teşekkür eden Erdoğan, "Bu bir defa bir duruştur. Hele hele gurbette böyle bir tavrı göstermek, o gece bana aynen 15 Temmuz'u hatırlattı." diye konuştu.

Erdoğan, Hollanda'da o gece yaşananları anbean takip ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Sürekli telefonun başındayım. Bir taraftan Fatma kardeşimi arıyorum. Çünkü benim evladım mesabesinde. Evladım gibi büyüttüklerimden bir tanesidir. Çok zeki ve çalışkandır. O aile hep öyledir. Sürekli arıyorum. 'Ben arabanın içinde öleceğim.' diyene kadar ileri gitti. 'Sen dedim sakin ve rahat ol, takip ediyoruz.' Çıktı iki kere üç kere onlarla görüşmeler yaptı. Adamlar, bakıyorsun hiç... Onların bir de kötü huyu var. Cevap vermezler. Böyle sanki duvara konuşuyorsun. Öyledir metotları. Birkaç kez ben de Batı'da bu tür şeyleri geçmişte yaşadım. Hep böyledir. Oradaki benim vatandaşım bakanlarıyla yan yana veya yüz yüze olamamanın da sıkıntısını çekti. Çünkü, bakan oradaki konsolosluğun ayrı bir sokağında, onlar ayrı bir sokakta. Fakat sesleri tabii Bakan Fatma Hanım duyuyor. Onların o sesleriyle nasıl yankılandığını o duyuyor.

Buna rağmen, o kendileriyle mutabakatı sağladığımız andan itibaren ki saat zaten artık sabah 04.00-04.30'a geliyor. Bir de bir terbiyesizlik daha yapıyorlar. Diyorlar ki 'Kendi arabanla gidemezsin. Biz araba vereceğiz. O arabayla gidebilirsin.' diyorlar. Ablasıyla beraber ikisini alıyor iki goril, o iki goril götürüyor. 'Alman sınırına kadar götüreceğiz.' diyor. Alman sınırına dedikleri yerde hedefi saptırıyorlar, farklı bir yere götürüp... Bir karakola götürüyorlar. Orada nasıl olduysa iyi niyetleri depreşiyor. 'Sizi karakola çıkarıp size çay, kahve ikram edebiliriz.' diyorlar. Fatma Betül kardeşim, ablasıyla beraber onlar yine bu milletin Türk milletinin o asil duruşunu ortaya koyuyor."

Erdoğan, konuşmasının devamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye'ye dönüşünü anlatırken, bu tür duruşlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa'daki Türklerin duruşlarını ve tepkilerini öven Erdoğan, Avrupa'nın sözleşmeleri ve beyannameleri sadece konuştuğunu, uygulamadığını vurguladı.


- "Bunların sağı solu belli olmaz"

Erdoğan, Fransa'da da enteresan bir gelişme olduğunu aktararak, "Hollande yönetimi olumlu bir yaklaşım sergilerken, seçime girecek olanlar mesela Le Pen veya diğeri olsun onlar orada diğerleriyle aynı çizgide hareket ettiler. Orada da netleşen bir şey yok. Mesela Romanlarla ilgili aslında bunlar en büyük yanlışı yaptı. Romanları Fransa'dan dışladılar. Halbuki tam aksine şu 14-15 yıllık Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığım dönemimde bilirim ki onların hukuku ciddi manada korunurdu Avrupa Birliği'nde (AB). Ama Fransa onlara aynen şu anda Hollanda'nın yaptığının benzerini yaptı. Bunların sağı solu belli olmaz." diye konuştu.


- AB ile ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi

Hollanda ve Almanya'da yaşananların ardından AB ile ilişkilerin gözden geçirilmesine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunların hepsi gündemde. Tepeden tırnağa gündemde. İlk hedef 16 Nisan. Hepsi gündemde. Bunları konuşmamız lazım. Avrupa Birliği ile ilgili düşüncelerim herkes tarafından biliniyor. Avrupa hala bizi oyalamaya devam ediyor. Şu ana kadar da bu oyalamaları devam etti. Şimdi Malta'nın dönem başkanlığı var. Bu dönem başkanlığında da taktik maalesef yine aynı. Bu fasılları açalım, 3 milyon mülteciyi burada ağırlıyoruz. Bununla ilgili verdikleri sözler vardı. 3+3 milyar avro güya destek vereceklerdi. Ortada herhangi bir şey yok. 725 milyon avro geldi o kadar. Bu da bize gelmiyor. Bu da UNESCO vasıtasıyla yardım kuruluşlarına geliyor. Bize gelen bir şey söz konusu değil. Vizelerin kaldırılması meselesi. Yine bunlarda oyalama taktikleri devam ediyor. Bunlar samimi değil, dürüst değil. Dolayısıyla bunların hepsini masaya yatırmamız şart. Çünkü 2016 yılı sonuna kadar vize meselesi bitecekti, bitmedi."


- Suriyelilerin referandumda oy kullanacağı iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin referandumda oy kullanacakları iddialarına ilişkin, "Bunların hepsi tepeden tırnağa yalan. Şu anda bir defa Suriyeli kardeşlerimizin vatandaş olanları ve oy kullanma hakkına sahip olanları neredeyse sıfırdır. Yok denecek noktadadır. Biliyorsunuz vatandaşlıktan sonra bu oy kullanma süreciyle ilgili belli bir süre var. O süreye eğer ulaşabilmiş ve yetişebilmişse böyle bir hakkı elde edebilir. Yoksa, o süreye yetişememişse bir defa seçmen olma vasfına vatandaş olma yeterli değil. O süreler var. Onları yakalaması lazım. Bana gelen bilgilerde ciddi bir sayıda bir şey söz konusu değil. Bunlar böyle olsa olsa 50-100 gibi rakamlar olabilir ama binlerle falan izah edilebilecek bir şey kesinlikle söz konusu değil. Bunların hepsi A'dan Z'ye yalandır."

(Sürecek)

Haber Ara